Croația este pregătită să intre în Spațiul Schengen, pentru asta a votat marți Comisia pentru Afaceri Interne din Parlamentul European. Într-un raport adoptat cu 45 de voturi “pentru”, 8 voturi “împotrivă” și 5 “abțineri”, Comisia aprobă aderarea cu drepturi depline a Croației la Spațiul Schengen, relatează Dnavnik, citată de Rador.
Urmează ca raportul să fie votat în sala de plen în luna noiembrie. Acesta este ultimul pas formal înainte ca Consiliul UE să decidă cu privire la decizia finală de ridicare a controalelor la frontieră, care urmează să aibă loc de la 1 ianuarie.
Zagrebul a fost recunoscut de Comisia Europeană drept „pregătit din punct de vedere tehnic” pentru a intra în Schengen în decembrie 2021.
Aderarea României și a Bulgariei la Schengen este blocată, de peste zece ani, de opoziția unor țări precum, mai ales, Olanda și, ocazional, Germania sau Franța. Blocajul a apărut în cadrul Consiliului European, care reunește șefii de stat (sau de guvern în unele cazuri) din UE și unde, în cei peste zece ani, România a fost reprezentată de Băsescu și, ulterior, Iohannis. De menționat faptul că atât Comisia Europeană, de mai multe ori, cât și Parlamentul European, care a votat PATRU rezoluții în acest sens vreme de un deceniu, susțin aderarea României la Schengen.
„Croația a trecut de cea mai completă evaluare de până acum a aderării sale la Schengen. A implementat 281 de recomandări în 8 domenii ale acquis-ului Schengen. Comisia și Consiliul au confirmat disponibilitatea țării de a implementa pe deplin regulile Schengen. Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne este total de acord: ridicarea controalelor la frontierele interne trebuie făcută până la sfârșitul acestui an!”, a declarat raportorul Parlamentului Paulo Rangel (PPE, Portugalia).
Deputații europeni doresc ca, Comisia să includă în programul său de evaluare Schengen evaluări ale administrării frontierelor externe, inclusiv aspecte ale drepturilor fundamentale. Aceștia notează că privind Croația există afirmații de maltratare și respingere a migraților la frontierele sale externe și încurajează Comisia Europeană, care trebuie să monitorizeze respectarea regulilor, să includă vizite la fața locului în Croația în evaluările sale.
Conform procedurii, Parlamentul European trebuie să fie consultat și să dea un aviz pozitiv pentru ca candidatura să poată intra pentru o decizie definitivă a statelor membre în Consiliul UE. Votul în Consiliul pentru Croația este de așteptat să aibă loc la începutul lunii decembrie, când, potrivit președinției cehe a UE, va avea loc și votul pentru aderarea Bulgariei și României.
București și Sofia au invitat experți din statele membre și de la Comisia Europeană să se convingă la fața locului, în luna octombrie, că ele au îndeplinit criteriile tehnice de intrare, ceea ce a fost declarat de Comisia Europeană încă din 2011. Rezultatele inspecțiilor au fost discutate miercuri la nivel de experți, înainte de a avansa în procedura Consiliului.
Sursa: Dnevnkik/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu