Capitala, Zalău, Alba Iulia și Timișoara sunt orașele cu cel mai scump coș alimentar din țară, iar cele mai ieftine sunt Constanța, Slobozia și Iași, potrivit calculelor făcute de HotNews pe baza prețurilor la alimentele de bază și al nivelului salariilor. Seturile de date privind alimentele și salariile ne-au fost furnizate de Institutul Național de Statistică, cifrele fiind ponderate cu ”greutatea” lor în coșul de consum (potrivit INS) și cu nivelul salarial, iar calculele se referă la luna noiembrie 2023.

În schimb, „inflația alimentară”- creșterea prețului alimentelor din coșul de consum din noiembrie 2023 față de noiembrie 2022 a fost cea mai mare la Râmnicu Vâlcea- peste 26%, Târgoviște- peste 20% și Vaslui- aproape de 20%, mai arată datele Statisticii.

În calculul coșului de consum au fost luate în considerare următoarele produse: Cartofi, fasole uscată, ceapă uscată, varză de toamnă, carne de porc, usturoi uscat, morcovi, fructe (mere), mere, lapte de vacă, brânză telemea de oaie și ouă.

Cel mai scump respectiv cel mai ieftin coș de consum sunt cele din graficul de mai jos:

Ca exemple, cei mai scumpi cartofi sunt în Râmnicu Vâlcea, la Cluj găsim cea mai scumpă fasole uscată, Zalăul e „campionul” prețului la ceapă uscată, la Călărași și Cluj varza e cea mai scumpă din țară, lapte mai scump ca în Giurgiu și Tulcea nu găsești, la București și Slatina e telemeaua de oaie cea mai scumpă, iar ouăle cele mai scumpe le putem cumpăra de la Focșani. (HotNews.ro)

Articolul precedentOficial ANAF, despre e-Factura: „Din martie, micii contribuabili vor avea o aplicație simplificată”
Articolul următorVremea se încălzește, dar vin ploile. Prognoza meteo pentru perioada 19 februarie – 3 martie