Într-o conferință de presă susținută azi la sediul partidului, purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, consilierul local Adrian Madar, a venit cu noi precizări referitoare la costurile și ritmul reabilitării termice a celor 2.000 de blocuri din Oradea. Demersul consilierului local social democrat vine în continuarea celui de acum două săptămâni, când orădenii aflau cu surprindere că în comuna învecinată, Sânmartin, primarul PSD Cristian Laza reușește, printr-o firmă proprie, înființată de primărie, să reabiliteze termic blocurile din comună într-un ritm mai alert și la costuri mult mai mici decât cele din Oradea.

Procentul plătit de proprietarii de apartamente din comună este de aproape trei ori mai mic decât cel plătit de orădeni, unde contribuția proprie este de 27%! Mai mult, reabilitarea termică a costat cu 60% mai puțin decât a plătit Primăria Oradea, în condițiile în care la Oradea, dat fiind numărul mult mai mare de blocuri, s-ar fi putut negocia un preț mult mai bun. Nu s-a putut însă, ori nu s-a dorit…

În prezent, conform lui Adrian Madar, Oradea are 11 proiecte finanțate din fonduri UE prin care se reabilitează termic 47 din cele peste 2.000 de blocuri din municipiu. Pentru 11 blocuri au fost atribuite contractele de execuție – TOATE către o singură companie, iar pentru 36, nu s-au prezentat ofertanți!

Într-o tentativă de răspuns, primarul penelist al Oradiei, Florin Birta, spunea că la Oradea costurile sunt mai mari dat fiind că reabilitarea se face pe fonduri UE! Cu alte cuvinte, nu se mai uită la bani… După care, Primăria a tras concluzia că, de fapt, costurile ar fi mai mici decât cele prezentate de purtătorul de cuvânt al PSD…

Referitor la reacțiile administrației peneliste, Adrian Madar a precizat că exemplele de cost NU pot fi prezentate decât pentru lucrările deja finalizate în realitate, nu pe hârtie, adică un bloc cu patru scări! Unul.

Ca dovadă, inclusiv pentru cele 11 proiecte atribuite unei singure firme de Primăria Oradea, costurile sunt cu 15% mai mari decât cele estimate de administrație! Așadar, costul cu care se laudă primarul Birta pe hârtie NU este cel real, pentru care s-a semnat contractul!

În final, Adrian Madar a cerut Primăriei soluții pentru urgentarea ritmului în care se lucrează la reabilitarea termică a celor peste 2.000 de blocuri din oraș precum și analizarea propunerii PSD ca Primăria Oradea, după modelul celei din Sânmartin, să încerce efectuarea acestor lucrări chiar în regie proprie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.