Conform jurnaliștilor de la Libertatea, o mică modificare – prin ordonanță de guvern, a unui alineat din legea Sănătății vă deschide larg porțile la banii publici pentru spitalele private și va duce la creșteri majore de costuri pentru pacienți!
Până acum, conform sursei citate, clinicile și spitalele private puteau să participe la programele naționale de sănătate, coordonate de CNAS, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program. Prin noua modificare, furnizorii privați sunt puși exact pe același plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program.
Acest nou tip de privatizare a unor programe de zeci de milioane de euro nu va face decât să accentueze decalajul între accesul celor bogați și al celor săraci la serviciile de sănătate.
Programele derulate de CNAS sunt o foarte importantă sursă de venit pentru spitalele publice. Dacă spitalele private sunt orientate spre maximizarea profitului, programele sunt însă menite tocmai să sprijine pacienții care nu și-ar permite din propriul buzunar tratament extrem de scumpe: precum intervenții cardiovasculare sau tratamente de cancer. Marea majoritate a programelor naționale există pentru că e nevoie de finanțare suplimentară de la stat și sunt pe arii patologice unde nu se face profit: oncologie, chirurgie cardiovasculară și altele.