Ciudată mai e și viața asta politică. După ce vrea să conducă România atrăgând voturile românilor care nu locuiesc în țară, USR vrea să conducă și localitățile prin voturi ale unor cetățeni care, la fel, nu locuiesc neapărat acolo, decât eventual temporar.

Proiectul de lege pentru care PNL își asumă răspunderea în Parlament – cel de modificare a legii privind organizarea alegerilor locale, prevede și faptul că pentru a vota, cetățenii trebuie să obțină o viză de flotant cu cel puțin trei luni înainte de data alegerilor.

În mod interesant, alianța USR – Dacian Cioloș se opune vehement acestei modificări, susținând că votanții săi ar fi astfel împiedicați să voteze… ”O astfel de restricție, spune USR, nu poate fi justificată de fenomenul “turismului electoral” în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu.” Este ciudat și interesant cum USR descoperă acum, când se simt amenințați de PNL, că de fapt turismul electoral și votul multiplu sunt ușor de combătut, după ce acum doar câteva luni strigau cât puteau de tare despre ce ușor s-ar fura alegerile la noi. Se întâmplă miracole, dragi cititori, în țara noastră, iar noi le ignorăm… De fapt, spune acum USR, nu se poate face turism electoral. Miracol!

Chiar dacă la rândul său PNL ar vrea modificarea legii pentru propriul beneficiu – adică negocierile de culise între cele două tururi, USR vrea ca pur și simplu oricine stă de o zi la Dorohoi, de exemplu și probabil pentru cîteva săptămâni sau luni, să poată influența prin votul său viitorul pentru mai mulți ani al acelei comunități. Iar persoana respectivă să nu se obosească, măcar, să își pună actele în ordine.

În mod logic, dreptul de a vota merge și trebuie să meargă mână în mână cu dreptul de a fi ales! Or, pentru a fi ales, un cetățean trebuie să locuiască în respectiva localitate, CU ACTE, de cel puțin jumătate de an! De ce nu s-ar aplica aceleași reguli și pentru cei care votează? Răspunsul probabil este destul de simplu: își rezolvă USR – Cioloș candidații și listele. Masa de manevră îi interesează pe ei. La fiecare scrutin. Și de aceea sunt acum supărați pe liberali.

Articolul precedentÎn plină criză mondială, guvernul privatizează Sănătatea!
Articolul următorCât de ”bugetată” este Oradea? Și cu ce scop?