Ministerul Sănătății a publicat, joi, harta centrelor de evaluare Covid 19, dar aceasta nu este completă, ci este în curs de actualizare.

Până joi seara pe harta de pe site-ul Ministerului Sănătălii apar 136 de centre, dintre cele 200, câte sunt în total. 

Iată harta centrelor Covid 19

Intră AICI pentru a vedea centrele deja disponibile.

Aceste centre NU sunt pentru testare, ci pentru cei care au fost deja testați pozitiv, aici fiind locul în care pot fi evaluați și pot primi tratament ambulatoriu.

Circuitul pacientului în centrele de evaluare Covid

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat cum trebuie să procedeze o persoană pentru a ajunge la aceste centre. 

„Orice persoană care are o viroză respiratorie – poate că nu este Covid, poate-i gripă, poate-i un rinovirus, deci orice viroză – se duce la medicul de familie, medicul de familie îl evaluează sau îl și testează pentru că avem deja 3500 de medici de familie care fac lucrul acesta sau îl trimit la un coleg medic de familie din apropiere unde face testul […]. Este testat, este consultat și dacă are factori de risc – cel puțini 2 factori risc – dacă medicul constată în urma consultului că ar putea să fie vorba de o formă medie, în urma examenului clinic, îl îndrumă la unul dintre aceste centre. La aceste centre nu pot merge decât cei care au fost diagnosticați pozitiv. Deci nu te testezi acolo.

La centrul de evaluare ești preluat, ți se face în funcție de centru – fie radiografie, fie Computer Tomograf, un set de analize și în urma consultului și acestor investigații, primești tratament antiviral gratuit, apoi mergi la domiciliu și te izolezi, medicul de familie face monitorizare acestui pacient”, a declarat Rafila la Europa FM.

Ministrul a precizat că dacă la centrul de evaluare se constată că forma de boală necesită asistență medicală spitalicească, este internat pacientul în spital.

“Asta nu exclude în niciun fel pacienții care au o formă de boală manifestă, care au deficiență de oxigen care se pot duce direct la unitatea de Primiri Urgențe, fie că sunt testați, fie că nu. Și sunt testați la unitatea de Primiri Urgențe”, a explicat Alexandru Rafila. (sursa)

Articolul precedentPremieră în UE: Austria adoptă vaccinarea obligatorie a adulţilor / Măsura va intra în vigoare pe 4 februarie
Articolul următorUn europarlamentar penelist PNL îl contrazice pe Rareş Bogdan: Eu cred că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, face treabă bună