România nu are mulţi milionari, dar are 1,5 milioane de angajaţi cu salariul minim pe economie, adică undeva la 30% din totalul angajaţilor 

♦ Eurostat spune, totuşi, că aceşti angajaţi au o putere de cumpărare mai mare decât cei plătiţi cu salariul minim în ţări ca Portugalia, Grecia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi este foarte aproape de Polonia sau Spania, dacă raportăm salariul minim la paritatea puterii de cumpărare (PPS).

Ramona Cornea: În luna ianuarie a acestui an, salariul minim pe economie din România avea o valoare de 1.129 PPS (indice privind puterea de cumpărare, în fapt, o monedă virtuală care aliniază preţurile în funcţie de mai mulţi parametri, primul fiind inflaţia), ceea ce poziţiona ţara pe locul 12 în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene care au un salariu minim naţional.

Raportat în moneda europeană, salariul minim (brut) din România este de 663 de euro, al doilea cel mai mic din UE, după cel din Bulgaria. Dar puterea de cumpărare este mult mai mare faţă de ţări care au salarii exprimate în euro mai mari.

Aşadar, România este la mijlocul clasamentului Uniunii Europene după puterea de cumpărare a salariului minim pe economie la începutul anului 2024, după cum arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică. (ZF.ro

Articolul precedentComasarea-n bucate. Pe Bode poate-l doare în …, pe Rareș Bogdan cu siguranță. Pe alegători, poate nu!
Articolul următorPNL a decis. Bolojan va candida ori la Primărie ori la Consiliul Județean