Camera Deputaților a fost, marți, ținta unui atac cibernetic de amploare. Hackerii au spart baza de date a instituției și au obținut numeroase informații confidențiale.

“Am obținut peste 250.000 MB de documente și contracte, dar și mai multe informații de la Camera Deputaților din România. Vom publica mai întâi o mică parte din aceste date”, au anunțat hackerii în mediul online.

Printre documentele aflate în mâinile acestora se numără și actele de identitate ale mai multor deputați români. 

Cartea de identitate a premierului Marcel Ciolacu, dar și cea a lui Alfred Simonis au apărut deja pe Dark Web.

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a refuzat să comenteze acest incident, spunând că nu este responsabilitatea sa:

”De clădirea instituției Parlamentului nu se ocupă președintele. Site-ul Camerei ține de clădire, de structurile Parlamentului, nu răspund eu.”

Pentru a șterge datele, hackerii au cerut o răscumpărare de 40 de mii de euro echivalentul in Bitcoin, conform surselor Știrilor PRO TV. 

DNSC investighează acest incident

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat despre breşa de securitate produsă de la Camera Deputaţilor, iar în acest moment experţii colaborează cu alte autorităţi în domeniul cyber la investigarea incidentului, a precizat, marţi, pentru Agerpres, Mihai Rotariu, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC.

“Directoratul a fost notificat în legătură cu breşa de securitate de la Camera Deputaţilor şi colaborează în acest moment cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului. Pentru că vorbim despre o investigaţie care este în derulare, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii care ar putea periclita investigaţia”, a menţionat Rotariu.

Cine este vinovat pentru breșa de securitate a site-ului Camerei Deputaților?

În urma acestui scandal, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat că nu are nicio legătură cu administrarea sau securitatea cibernetică a site-ului Camerei Deputaților. 

”Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public privind incidentul informatic de la Camera Deputaților, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de presă al STS precizează că STS nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic respectiv” – a transmis STS.

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentOPINII. Apartenența României la UE nu se apără cu minciuni! Pe lângă faptul că NIMENI nu vrea cu adevărat un RoExit!
Articolul următorPatru români au fost diagnosticați cu malarie severă, după ce au călătorit în Zanzibar. Unul este la terapie intensivă, în stare gravă