Belgia a înregistrat odată cu apropierea Crăciunului o stagnare a infectărilor şi a spitalizărilor asociate noului coronavirus, însă această stabilizare s-a produs la un nivel “prea ridicat şi periculos”, au avertizat vineri autorităţile sanitare belgiene, informează AFP.

Autorităţile belgiene au lansat încă o dată un apel prin care au cerut populaţiei să îşi limiteze “strict” contactele în spaţiile închise, unde virusul se propagă “mult mai uşor”, scrie agerpres.ro.

Pe parcursul acestei săptămâni, Belgia, o ţară cu 11,5 milioane de locuitori, a înregistrat în fiecare zi, în medie, 2.165,3 de infectări noi cu SARS-CoV-2, reprezentând o scădere cu doar 2% în raport cu săptămâna precedentă, potrivit statisticilor oficiale.

Totodată, noile contaminări nu au scăzut aproape deloc în ultimele săptămâni, a explicat într-o conferinţă de presă Steven Van Gucht, purtător de cuvânt al autorităţilor belgiene care se ocupă de gestionarea pandemiei.

În ceea ce priveşte spitalizările, Belgia continuă să raporteze aproximativ 200 de internări pe zi, deşi numărul paturilor care sunt ocupate a scăzut cu mai mult de jumătate în raport cu o perioadă de vârf înregistrată la începutul lunii noiembrie. “Presiunea asupra spitalelor este în continuare prea mare”, a avertizat Steven Van Gucht.

“Spre deosebire de Olanda şi de Germania, nu constatăm, din fericire, o nouă creştere generală”, dar “din nefericire platoul actual se situează încă la un nivel prea ridicat şi periculos”, a afirmat acelaşi specialist în virusologie.

“Curba infectărilor va alege în curând o direcţie, în jos sau în sus (…), totul este de acum o chestiune de perseverenţă” în cadrul eforturilor depuse, a continuat el.

Steven Van Gucht a subliniat că vremea umedă şi rece din ultimele două săptămâni “face în mod clar jocul virusului”, deoarece oamenii “petrec mai mult timp ca niciodată în spaţii închise”.

“Rezistaţi, vă rog, tentaţiei de a vă întâlni în interior, nu vă întâlniţi decât cu un singur contact apropiat”, a mai spus specialistul belgian, subliniind importanţa “aerisirii cu regularitate” a spaţiilor închise.

Belgia a raportat vineri dimineaţă un total de 600.397 de cazuri de coronavirus şi 17.692 de decese asociate maladiei COVID-19, potrivit institutului de sănătate publică Sciensano.

De şase săptămâni, această ţară se află într-un nou lockdown parţial (şcolile au rămas deschise), cauzat de al doilea val al pandemiei de COVID-19, extrem de virulent.

Restricţiile au fost totuşi relaxate, prin redeschiderea pe 1 decembrie a magazinelor, pentru a permite rezidenţilor belgieni să îşi facă cumpărăturile de Crăciun.

Pentru perioada Crăciunului, Guvernul de la Bruxelles a cerut fiecărei familii belgiene să nu primească decât un singur invitat extern (doi invitaţi externi pentru persoanele care locuiesc singure). De asemenea, o interdicţie ce vizează deplasările pe timpul nopţii va intra în vigoare între orele 24:00 şi 05:00. (sursa)

Articolul precedentAlexandru Rafila susține că infectarea e mult mai mare decât cea raportată de Ministerul Sănătății
Articolul următorBătrânii de la sat primesc bani pentru o masă caldă, dar nu au unde să îi cheltuie. Prefectul Țiplea (PNL): ‘Să-şi cumpere mâncare de la catering!’