„Cu sprijinul Guvernului ungar, în Transilvania a fost creată o structură educațională maghiară completă, de la creșă până la universitate”, a anunțat Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naționale în cadrul Cancelariei premierului ungar, transmite Rador, care citează agenția de presă MTI.

Oficialul maghiar a făcut declarația după inaugurarea unui centru romano-catolic, cu program prelungit pentru preșcolari, „Casa Márton Áron”, la Miercurea Nirajului, județul Mureș.

Politicianul a mai spus că în paralel cu acest eveniment, la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș s-a desfășurat ceremonia de încheiere a anului universitar, instituție de învățământ superior care a fost înființată în urmă cu 22 de ani cu sprijinul statului ungar.

„Datorită Programului de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpatic, care se află acum în cea de-a patra etapă, în Transilvania a fost creată și consolidată o structură educațională completă de limba maghiară. Este bine să vedem aceste realizări. Dacă ar fi să scriem pe câte o pagină toate realizările pe care le-am făcut în ultimii 12 ani – și mă refer doar la investiții, nu la programe, ci la renovări și investiții finalizate, concrete -, atunci am putea citi o carte sau o publicație de 100.000 de pagini”, a declarat secretarul de stat.

El a mai spus că numărul investițiilor (reabilitări și construcții noi), realizate în Bazinul Carpatic prin programul de dezvoltare a grădinițelor, lansat în urmă cu 5 ani și jumătate de Secretariatul de Stat pentru Politici Naționale, se apropie de 1.000. În Transilvania, în cadrul programului au fost construite 103 grădinițe noi și renovate 376, cu o investiție totală de aproximativ 33 de miliarde de forinți (82,21 milioane euro).

Potrivit lui Árpád János Potápi, din cauza dificultăților economice din regiune, care nu se observă cu adevărat în Ungaria, cel mai important lucru este acum finalizarea investițiilor începute. Piatra de temelie a Casei „Márton Áron” a fost depusă în februarie 2019 și a fost ridicată în curtea Bisericii Romano-Catolice din Miercurea Nirajului, cu o finanțare din partea statului ungar în valoare de 205 milioane de forinți (peste 510.000 euro) și inaugurată sâmbătă. Imobilul are două săli pentru activități, două dormitoare, o cameră medicală, o bucătărie și o baie, astfel fiind create condițiile moderne pentru educația și îngrijirea copiilor preșcolari. Tot în cadrul Programului de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpatic a fost construită o creșă reformată, la Miercurea Nirajului, care a fost inaugurată anul trecut. (sursa)

Articolul precedentHARTA mediilor de 10 la Bacalaureat 2022. Județele unde elevii au obținut cele mai multe medii maxime
Articolul următorCum putem afla unde sunt cele mai mici prețuri la carburanți în România. Aplicație gratuită