Doru Bușcu: Cîteva mii, ne lasă el să înțelegem. „Cîteva mii“ înseamnă cel puțin două mii, altfel nu avea rost să spună „cîteva“.

Să facem un mic calcul bazat pe limitele ființei umane și să spunem că Rareș Bogdan poate să citească o carte săptămînal, adică să fie egalul lui Bill Gates, al lui Jorge Luis Borges și al criticilor literari, care cu asta se ocupă toată ziua. Dacă împărțim două mii de cărți la 52 de săptămîni, cîte are un an, obținem 38 de ani și jumătate. Ceea ce înseamnă că Rareș, care are acum 48 de ani, a citit, neîntrerupt, o carte pe săptămînă de la vîrsta de nouă ani și jumătate.

În caz că n-a putut ține, totuși, acest ritm nebunesc și a citit o carte la două săptămîniîncepînd cu vîrsta de zece ani, Rareș ar trebui să aibă azi cu 38 de ani mai mult, adică 86 de ani. Dacă s-ar fi mulțumit să citească după puterile muritorilor de rînd, adică o carte pe lună, cele 2.000 de cărți i-ar fi luat lui Rareș 166 de ani, situație în care azi ar mai avea de citit 1.536 de cărți și de trăit încă 128 de ani.

Totuși, îl cunoaștem destul de bine pe Rareș Bogdan, știm cît e de impetuos și cît de greu le vine cuvintelor să-l țină în frîu. Cînd Rareș a zis „cîteva mii“, putem fi siguri că nu s-a mulțumit cu limita de jos a cuvîntului„cîteva“, adică cu două mii. Vorbim aici de trei, patru, poate chiar cinci mii de cărți. Și descoperim că ne aflăm în fața unui record mondial de viteză și nemurire, invidiat de genii și fachiri, de marii oameni de cultură ai planetei și ai istoriei, de zei și titani.

Să recitim, însă, spusele lui Rareș: „Am stat 15 ani în televiziune, eu am vorbele la mine, am cîteva mii de cărți în plus față de Marcel Ciolacu“. Și să observăm că ne-am grăbit. Rareș, de fapt, nu zice că A CITIT cîteva mii de cărți, ci că ARE cîteva mii de cărți în plus față de Marcel Ciolacu.

Lucru care poate fi adevărat. Rareș Bogdan e în stare să cumpere cîteva mii de cărți de la librărie, nimeni nu-i poate contesta acest merit. Cărți pe care, însă, după cum arată socotelile de mai sus, nu le poate citi. Prin urmare, dacă spune adevărul și dacă, într-adevăr, are cîteva mii de cărți în plus față de Marcel Ciolacu, înseamnă că a cumpărat acele cărți știind că nu le va citi.

Apare, desigur, întrebarea: dar cîte cărți are Marcel Ciolacu? Rareș presupune – se vede din tonul lui insinuant – că are puține. Dar poate că și la Buzău există trufie literară. Poate și la Buzău e sete de cultură. Ce te faci dacă și Marcel Ciolacu și-a cumpărat, la fel ca Rareș Bogdan, cîteva mii de cărți? Asta înseamnă că cifrele lui Rareș cresc, fiindcă miile lui de cărți sînt„în plus“ față de cărțile lui Ciolacu. Numerele lui Rareș se dublează, ba chiar se triplează. Iar ambiția de a cumpăra atîta amar de hîrtie degeaba se transformă în impostură patologică.

Dar mai descoperim ceva în vorbele lui Rareș. El zice „am stat 15 ani în televiziune“, uitînd că, de fapt, a stat doar șapte. Iar asta arată că, lăsînd la o parte miile de cărți, Rareș Bogdan n-a reușit să-și citească nici măcar propriul CV. (catavencii.ro)

Articolul precedentToți producătorii de vin din Europa, obligați să-și dezvăluie secretele. Marea majoritate adaugă nenumărate substanțe ascunse
Articolul următorS-a făcut dreptate! Românii își vor putea lua concediu și pentru creșterea porcului