Românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice cumpărate din magazine.
Banii reprezintă garanția pe care comercianții o vor reține de la clienți pentru fiecare PET, sticlă sau doză de metal. Consumatorii își vor putea recupera banii de la orice magazin din țară după returnarea ambalajului. Măsura a fost prezentată joi de ministrul Mediului și va fi implementată de la 1 ianuarie.
Sistemul de garanţie pentru ambalaje va funcţiona ca în cazul unui banal coş de cumpărături. Adică deblocaţi cu 50 de bani un coş, vă faceţi cumpărăturile şi vă recuperaţi banii după ce duceţi coşul la locul său. Altfel zis, este un fel de chirie pe care o plătiţi pentru folosirea ambalajului în care vă este vândută băutura.
Măsura se va aplica pentru toate ambalajele în care sunt îmbuteliaţi până la 3 litri de lichid. Fie că vorbim de sticlă, plastic sau doze de aluminiu.
Asta înseamnă că magazinul va aplica o scumpire de 50 de bani pentru fiecare astfel de produs cumpărat din magazin. Un bax cu apă plată care are 6 sticle va costa cu 3 lei în plus.
Mergeţi acasă, consumaţi băutura, iar dacă vreţi să vă recuperaţi banii vă veţi întoarce cu toate ambalajele la orice magazin din România. Acesta va fi obligat să vă returneze garanţia pentru fiecare produs în parte.
Atenţie însă, nu trebuie distrus codul de bare de pe fiecare ambalaje. Doar aşa vor putea fi recunoscute de automatele din marile magazine unde veţi introduce ambalajele şi veţi primi contravaloarea lor. În magazinele mici nu vor exista astfel de aparate, ambalajele vor fi preluate de casieri. Tocmai de aceea, Ministrul Mediului anunţ[ că asta se va întâmpla în limita posibilităţilor, pentru a nu aglomera magazinele mici.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „În magazinele de mici dimensiuni va fi impusă o cantitate limită de predare a deșeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodată, e important ca toată lumea să știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate.”
Hotărârea Ministerului Mediului este în dezbatere publică şi trebuie să intre în vigoare cel târziu pe 1 ianuarie 2021. Există o directivă europeană în acest sens. Magazinele au la dispoziţie un an să implementeze sistemul. De pildă, să pună la dispoziţie clienţilor servicii de colectare sau navete pentru ambalajele de sticlă, ca să le returneze mai uşor magazinelor.
Măsura este luată şi pentru că România are mari probleme cu colectarea deşeurilor. Ele ajung de prea multe ori în natură.
Ministerul Mediul recunoaşte că România este sufocată de gunoaie. 6 milioane tone de deşeuri ajung anual în gropile de gunoi. Potrivit ministrului Mircea Fechet, ţara noastră reuşeşte să recicleze doar 14 la sută din deşeuri, o cantitate infimă. La solicitarea Uniunii Europene, ar trebui să ajungem la 90% în 3 ani. (sursa)