Guvernul Orban a depus la CCR o sesizare de neconstituționalitate cu privire la legea prin care românii aflați în situații vulnerabile primesc în fiecare lună, gratuit, câte 30 de măști de protecție împotriva COVID-19, au declarat surse parlamentare pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Legea atacată de liberali la CCR a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 10 iunie. Proiectul a fost inițiat de PSD și prevede că cele 30 de măști se vor acorda gratuit până la încheierea pandemiei de coronavirus COVID-19, declarată oficial de către Organizația Mondială a Sănătății. (sursa)

Legea atacă de PNL la CCR:

LEGE privind acordarea de măşti pentru protecţia cetăţenilor români de virusul Covid-19

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. – Prin prezenta lege se acordă gratuit un set de 30 de măşti de protecţie, lunar, pentru:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

b) persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de pânăla 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;

d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. – (1) În vederea asigurării protecţiei cetăţenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii achiziționează, prin Compania Națională Unifarm S.A., măştile de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni.

(2) Fondurile necesare achiziționării și distribuției măștilor de protecție către populație se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății .

Art. 3. – (1) Autorităţile publice locale au obligaţia să întocmească liste nominale cu persoanele beneficiare prevăzute la art. 1 şi să le transmită direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, în termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în vederea stabilirii necesarului de repartizat.

(2) Distribuirea măştilor de protecție se realizează de către Ministerul Sănătății prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti către autorităţile publice locale.

(3) Autorităţile publice locale asigură distribuirea măștilor de protecție, în mod gratuit, către fiecare beneficiar prevăzut la art. 1.

Art. 4. – Prevederile prezentei legi se aplică până la încheierea pandemiei de coronavirus COVID-19, declarată oficial de către Organizația Mondială a Sănătății

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.