adevarul.ro: Un tractorist a ajuns să câştige peste 6.000-7.000 de lei pe lună. Chiar şi aşa, candidaţii nu se înghesuie, deoarece preferă să meargă peste hotare, unde salariile depăşesc 2.000 de euro. Aşa că este criză de tractorişti în toată ţara.

Fermele din ţara noastră se confruntă cu o criză de forţă de muncă, mai ales de muncă specializată.   

Nivelul tehnologiei folosite este de multe ori foarte ridicat, astfel că meseria de tractorist a evoluat mult, iar acest tip de lucrător în fermă trebuie să aibă cunoştinţe tehnice ridicate pentru a opera un tractor de generaţie nouă.  

Acum, bordul unui utilaj agricol are ecrane tactile, multe butoane şi un joystick. Un astfel de tractor, care costă între 200.000 şi 400.000 de euro, ne-a fost prezentat de un fermier buzoian. Vali Jecu este unul dintre marii producători de usturoi din ţara noastră.  

”La acest moment, un operator de utilaj, pentru că e mai potrivit aşa, decât tractorist, poate veni la costum, la cravată. Lucrul cu tractorul nu se face decât din partea electronică. Deci, îţi trebuie şi ceva cunoştinţe de IT, pentru că totul este din touchscreen, din butoane, ghidare prin satelit”, explică Valentin Jecu, fermier din comuna buzoiană Râmnicelu.

Fermierul din Râmnicelu execută lucrările agricole cu tractoare şi combine moderne, care l-au costat peste un milion de euro. Pentru că nu găseşte tractorişti pregătiţi pentru astfel de maşinării, este nevoit să urce chiar el în cabina unuia dintre cele trei tractoare.

”Spre exemplu, când pregătim patul germinativ, setăm viteza la 9 km/h.  Am dat punctul a, apoi, b, setăm o linie de ghidare, apoi dăm play. Viteza de deplasare pentru a semăna usturoiul se face cu 1,3 km/h, deci nu putem să mergem mai repede”, ne explică Valentin Jecu.

Producătorul de usturoi din Buzău mai este ajutat de Adrian, un tânăr tractorist de 26 de ani, recent întors din Franţa, unde a lucrat tot pe utilaje agricoile performante. Acolo câştiga peste 2.000 de euro însă a decis să revină acasă, după ce i s-a oferit un loc de muncă plătit cu peste 6.000 de lei.   

„Acum se lucrează cu GPS, electronic, totul e cu autoghidare, pur şi simplu asişti şi urmăreşti tractorul. Mulţi fug de această meserie pentru că nu au încercat şi noutatea. Nu mai suntem în 2000, plini de praf. Totul a avansat, ai aer condiţionat în tractor”, spune Adrian Dochia, operator utilaj agricol.

Din ce în ce mai mulţi fermieri se plâng de criza tractoriştilor şi mecanicilor de combine. Tinerii sunt atraşi cu salarii mari în străinătate, iar cei rămaşi în ţară, din vechile generaţii de tractorişti, au pierdut cursa cu tehnologia.  

„E greu să ţii pasul cu cei de afară, unde plătesc chiar şi 3.000-4.000 de euro în agricultură. Noi nu ne permitem, pentru că asta e situaţia în România. Am oameni de zece ani, dar e foarte greu să ţinem pasul cu salarizarea. Un om bine pregătit trebuie plătit foarte bine, dacă vrei să-l ţii aproape”, declară Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.  

Salariile pe care unii fermieri le oferă tractoriştilor pot conţine şi bonusuri în campanie, zile libere, bonuri de masă sau mese asigurate în timpul orelor de lucru.  

În ultimele două decenii, au fost organizate, prin centrele judeţene de consultanţă agricolă, cursuri de calificare în urma cărora au fost eliberate peste 20.000 de atestate pentru tractorişti, însă cei mai mulţi dintre aceştia au plecat în străinătate, unde diploma respectivă este recunoscută. (adevarul.ro)

Articolul precedentNumărul românilor care lasă orașul pentru rural s-a dublat în ultimii 10 ani. Care sunt orașele cele mai atractive?
Articolul următorÎncep săpăturile după AUR