Ouăle produse industrial, aflate în comerț, în general cele vândute în marile lanțuri de magazine, conțin pe lângă data de valabilitate, și alte informații relevante, printre care și un cod inscripționat ce poate fi 0, 1, 2 sau 3. Potrivit ONG-urilor ce desfășoară diverse campanii de conștientizare, prea puțini sunt consumatorii care pun accent pe aspectele menționate.

Codurile inscripționate pe ouă furnizează consumatorilor informații referitoare la metodele de creștere ale găinilor, codul județului pe raza căruia există exploatația, precum și un număr acordat cronologic exploatațiilor din care provin ouăle, potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Ce reprezintă codul de pe ouăle din magazine

Metoda de creștere a găinilor poate fi depistată astfel:

Cod 0 – găinile au fost crescute în sistem ecologic, deci în spații largi, fără cuști. Animalele nu sunt hrănite cu furaje ce conțin aditivi sau coloranți sintetici, ele consumă în mare parte iarbă și diverse produse naturale, netratate;

Cod 1 – găinile au fost crescute în sistem extensiv, adică în aer liber, cu un spațiu minim de patru metri pătrați, cu acces la suprafețe mari în aer liber, acoperite de verdeață și vegetație, însă nehrănite în totalitate cu mâncare certificată ecologic;

Cod 2 – găinile au fost crescute la sol, în hale, fără lumină naturală, unde canibalismul între păsări este o „normalitate”. Hrana conține medicamente și furaje modificate genetic în totalitate sau preponderent. Alimentele pot fi consumate, dar nu se recomandă pentru copii;

Cod 3 – găinile au fost crescute în baterii suprapuse, unde se calcă în picioare, în condiții de stres constant, nu văd niciodată lumina zilei, alimentația lor conține medicamente și furaje modificate genetic.

Mai concret, combinația „0ROBC006” poate fi descifrată astfel:

0 – codul de identificare, deci ou produs de o găină crescută în sistem ecologic, deci firesc, natural, așa cum se petrece în gospodăriile de la sat, unde există suficient spațiu pentru păsări și nu se utilizează substanțe toxice;

RO – codul ce reprezintă țara de proveniență, România;

BH – codul județului de proveniență, Bihor;

006 – codul de identificare pentru fiecare ou în parte (de la 001 la 999).

Problema asupra căreia atrag atenția reprezentanții organizațiilor guvernamentale se referă la două aspecte: suferința animalelor, dar și efectele nocive asupra corpului uman pe care le produc ouăle și carnea păsărilor, crescute în condiții proaste.

Beneficiile consumului de ouă ecologice, cu COD 0

Deși poate părea altfel la prima vedere, nu toată ouăle au aceeași calitate. Mădălina Ungur, nutriționist-dietician, a explicat pentru Ziare.com cât de important este pentru organismul uman să consume ouă ecologice, deci cu COD 0, eventual COD 1.

„În ceea ce privește compoziția nutritivă, ouăle provenite de la găini crescute ecologic sau liber conțin mai multe grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3 sau vitamine, precum vitamina D. De asemenea, acizii grași polinesaturați ajută la scăderea colesterolului și previn bolile cardiovasculare.

În plus, există și diferență de gust și de textură. Ouăle de calitate superioară au proprietăți organoleptice superioare, au gust mai bun, o textură mai plăcută”, a declarat specialistul de la clinica Nutriwell. (ziare.com)

Articolul precedentRomânii au tot mai mulți bani! Cifra de afaceri a clinicilor private a ajuns la 12,4 miliarde de lei anul trecut, plus 18% faţă de anul anterior şi de cinci ori mai mare faţă de acum zece ani. Profitul net a atins nivelul record de 2,5 mld. lei, o marjă de 20% (GRAFIC)
Articolul următorANSVSA a retras din magazine un produs vândut ca aditiv alimentar. Avertisment pentru consumatori, inclusiv în Bihor! (FOTO)