Rusia și Iranul n-au fost invitate la Conferința de Securitate de la München din acest an, care începe cu câteva zile înainte de cea de-a doua aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina și patru luni de la declanșarea războiului dintre Israel și Hamas. Conferința, la care participă elitele mondiale în domeniul apărării și securității, cunoscută uneori și sub numele de “Security Davos”, se desfășoară între 16-18 februarie, anunță Reuters.
Un sondaj privind percepția publicului față de problemele de securitate este publicat, în fiecare an, în deschiderea conferinței.
În 2024, Indexul de Securitate München este diferit de cel din ultimii ani. Germanii consideră acum că problemele precum migrația și amenințarea din partea islamiștilor sunt mai importante decât amenințările de la Kremlin.
Rusia, care era percepută ca principala amenințare în Germania în Indicele de Securitate de la Münche, anul trecut, a ajuns pe locul șapte în sondajul din acest an. Indicele de Securitate de la München din 2024 dezvăluie, de asemenea, modul în care percepția privind pericolul agresiunii rusești din Ucraina este estompată de alte amenințări geopolitice și alte priorități.
Migrația, primul loc în topul amenințărilor, pentru publicul german
Îngrijorarea cu privire la migrația în masă și terorismul islamic radical se află acum în fruntea listei de amenințări din Germania – o inversare față de anul precedent. Amenințarea reprezentată de terorismul islamic a urcat pe locul doi, comparativ cu locul 16 anul trecut. Migrația în masă ca rezultat al războiului sau a schimbărilor climatice, care se afla pe locul doi anul trecut, ocupă acum primul loc, scrie Politico.
Autorii raportului atribuie această tendință atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, menționând că sondajul a fost realizat în octombrie și noiembrie anul trecut. Așa cum s-a întâmplat și în multe alte țări, atacul terorist al Hamas din 7 octombrie pare să fi generat o creștere a îngrijorării germane cu privire la terorismul islamic radical, notează raportul, adăugând că Germania are acum cel mai înalt nivel de îngrijorare cu privire la migrație dintre toate țările investigate.
Sondajul, care a intervievat 12.000 de oameni toamna trecută, arată că opinia publică este tot mai pesimistă, în cele mai bogate țări ale lumii. Conform raportului, părți semnificative ale populației din țările G7 cred că țările lor vor fi mai puțin sigure și bogate peste 10 ani. Cu toate acestea, perspectivele pentru așa-numitele țări BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – sunt evaluate mai pozitiv de către populațiile lor. Trei sferturi din populația lumii trăiește acum în țări cu regimuri autoritariste, sau dictaturi, comparativ cu 46%, acum un deceniu. (sursa)