În portul britanic Dover, unde mii de șoferi sunt blocați de mai bine de trei zile, situația rămâne tensionată. Printre ei sunt și sute de români, conform stirileprotv.ro.

Miercuri seară a început campania de testare pentru COVID-19, rezultatul negativ fiind criteriu esențial pentru ca autoritățile franceze să permită intrarea oamenilor în ţară.

Procedura se desfășoară însă cu dificultate și, în ciuda eforturilor depuse de oficialii britanici, se estimează că vor mai trece câteva zile până când blocajul vă fi eliminat.

Până atunci, oamenii trebuie să se descurce cum pot și mulți au rămas fără alimente și fără răbdare.

În portul Dover, procesul de testare pentru COVID-19 a fost întrerupt la lăsarea întunericului. Poliţiştii britanici i-au informat pe şoferii care sperau că dimineața îi va prinde în Franța că trebuie să mai aştepte încă o noapte în Regat. Vestea nu a fost primită bine, susțin jurnaliștii de la Sky News.

Reporter Sky News: „Tensiunea şi nervii s-au mai liniştit la un moment dat, când a început testarea (şoferilor) în port, dar se pare că spiritele se agită iarăşi.”

Aseară, autorităţile britanice estimau că mai bine de șase mii de TIR-uri așteptau să traverseze Canalul Mânecii. Mai bine de jumătate dintre ele pe aeroportul Manston din Kent, restul în port. Potrivit ministrului britanic al Transporturilor, va mai dura câteva zile până când toţi conducătorii auto vor fi testaţi. Rezultatele sunt gata în câteva zeci de minute, dar procedura rămâne una de durată.

Grant Shapps, Ministrul de Transport britanic: „Va mai dura câteva zile, nu săptămâni sau ceva de genul ăsta, dar va fi nevoie, mă tem, de răbdare. Oferim ajutoare şoferilor de TIR şi celorlalţi şi ne asigurăm că vom putea face asta şi în zilele următoare.”

Un compatriot a plecat de urgenţă spre ţară, după decesul unei rude. Blocaţi la Dover sunt însa sute de români.

Florian Catană, şofer român: „Mă simt foarte rău. Sunt obosit și dezamăgit, nu am cuvinte. Ce s-a întâmplat cu noi? E inexplicabil, nu am cuvinte. Nu vrem decât să mergem acasă”.

După trei zile petrecute în maşini, fără servicii esenţiale la îndemână, şoferii au răbufnit miercuri, chiar dacă rezolvarea crizei nu depinde de poliţiştii britanici.

În cele din urmă, zecile de şoferi au vrut să forţeze intrarea în port, nu e clar în ce scop.

George Mihăilescu, şofer din Prahova: „Rămânem fără mâncare, nu mai avem bani, nu mai avem nimic, maşinile rămân fără motorină. Magazinele sunt deschise, dar sunt nişte cozi enorme. Toalete nu avem”.

Unii mărturisesc că au început să bată la alte portiere să ceară ceva de mâncare de la tovarăşii de suferinţă.

Cristian, şofer: „Problema este în felul următor: mai avem câteva resurse de mâncare, până mâine cel târziu, iar de mâine o să înceapă disperarea. Este un haos total, cheamă armata dacă te duci la ei, este ceva ieşit din comun”.

Valentin Enache, șofer: „Situaţia este pur şi simplu frustrantă! Din păcate, nu putem face altceva decât să aşteptăm aici”.

Autoritățile britanice au anunțat că vor trimite echipe de testare, ajutate de militari. Șoferii ar urma să primească rezultatele testelor rapide prin SMS, iar mesajul negativ le va da dreptul să traverseze Canalul Mânecii.

Martin, șofer polonez:„Toţi ne mint. După cum vedeţi, nu s-a început testarea noastră. Nici aici, nici în port. Sunt absolut convins că e vorba de Brexit de fapt. Ce îi împiedică să se uite pe documentele de transport şi să ne spună: “Tu te duci în Polonia, tu în România etc. Dă-i drumu! Nu te opri pe nicăieri. Dacă te opreşti, vei fi amendat”. Astea era soluţia simplă. Nu să ne ţină aici cu zilele”.

Dr. Tony Cooke, Cambridge Clinical Laboratories: „Întrebarea e ce faci cu rezultatele? Dacă cineva e negativ, trebuie să-l laşi cumva să treacă. Dar ce faci cu cei cărora le iese testul pozitiv? Trebuie găsite soluţii şi pentru acest scenariu”. (stirileprotv.ro)

Articolul precedentBREXIT Tot ce trebuie să știe românii despre regimul de vize și condițiile de călătorie dacă vor să meargă în Marea Britanie după 1 ianuarie
Articolul următorCum a crescut PIB-ul sub guvernele PD, PNL și PSD din 2006 încoace