Ungaria ar putea semna pana sambata un acord pentru a cumpara vaccinuri anti-coronavirus de la China, a declarat vineri premierul Viktor Orban la postul national de radio, potrivit Reuters.

El a precizat ca Budapesta asteapta sa vada rezultatul inocularii in masa cu vaccinul chinezesc in Serbia vecina.

In prima parte a acestei luni, Serbia a primit un milion de doze de vaccin anti-coronavirus Sinopharm, produs de China, devenind prima tara europeana care a inceput un program de imunizare in masa cu acest produs.

Ungaria ar deveni astfel prima tara din UE care accepta vaccinul chinezesc, daca acesta va primi aprobarea autoritatii ungare de reglementare a medicamentelor.

Primul trasport: 1 milion de doze

Conform Budapestei, primul transport ar putea cuprinde pana la un milion de doze.

Orban a declarat vineri ca acordul ar putea fi semnat imediat si ca, personal, ar alege vaccinul chinezesc, pentru ca are cea mai mare incredere in el.

Seful guvernului a mai precizat ca, in cazul in care va obtine vaccinul chinezesc, Ungaria ar putea avea 1,7 milioane de persoane vaccinate pana in martie.

Potrivit agentiei ungare de presa MTI, premierul a mai declarat ca noua faza de inregistrare pentru vaccinare va incepe saptamana viitoare.

Ungaria a anuntat in urma cu saptamana ca va achizitiona doua milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, fiind prima tara din UE care cumpara vaccinuri anti-COVID-19 in afara schemei gestionate de Comisia Europeana, criticata la Budapesta pentru lentoarea ei.

Reprosurile lui Orban

Orban s-a plans ca tara sa primeste prea putine doze de vaccin prin mecanismul gestionat de Comisia Europeana pentru cele 27 de state membre ale UE.

Guvernul lui Orban este sub presiunea de a redeschide economia cat mai repede posibil, dupa ce prabusirea cauzata de pandemia de anul trecut a dus la cea mai puternica recesiune in Ungaria de la criza financiara globala. In Ungaria vor avea loc anul viitor si alegeri legislative.

Joi, guvernul a publicat un decret pentru accelerarea procesului de aprobare a vaccinurilor, oferind permisiunea de utilizare in regim de urgenta oricarui vaccin care a fost deja administrat unui numar de cel putin un milion de persoane. (ziare.com)

Articolul precedentRomânia barbară, țara în care continuă sacrificiile umane. „Doriți salon cu infecții nosocomiale sau salon cu risc de incendiu?”
Articolul următorCe spunea Voiculescu după incendiul de la Piatra Neamț și ce spune acum despre tragedia de la „Matei Balș”, după ce a devenit ministru