Într-o declarație politică susținută săptămâna trecută în Parlament, senatorul bihorean Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, a vorbit despre importanța pe care medicii de familie o au în cadrul sistemului de Sănătate din România:

Anul acesta, am marcat pentru al doisprezecelea an consecutiv și în România Ziua internațională a medicilor de familie. A fost o zi importantă, menită să sublinieze rolul și contribuția medicilor de familie și a echipelor de îngrijire primară în sistemele de sănătate din toată lumea.

Având în vedere rolul esențial pe care îl joacă în cadrul sistemului național de sănătate, consider că medicii de familie din România merită mult mai mult decât o zi pe an în care să ne aducem aminte de ei. Dacă prevenția este fundamentul sistemului sanitar, atunci medicii de familie sunt pilonul de bază al acestui sistem. Pentru că, doctorul de familie este întotdeauna la datorie, gata să asigure îngrijirea medicală de care pacienții au nevoie.

Acestea sunt cele 3 elemente-cheie necesare pentru a depăși provocările momentului:

”Întotdeauna” – medicii de familie sunt prezenți întotdeauna, iar continuitatea este o caracteristică fundamentală a muncii lor. ”Acolo” – ei sunt alături de pacienții lor, indiferent de moment și de loc. Și ”îngrijire” –  a fi medic de familie este atât un privilegiu, cât și o responsabilitate. Medicul de familie are grijă de pacienți și oferă ceea ce este necesar pentru protecția și bunăstarea lor.

Hipocrate spunea că „medicul are obligaţia de a vindeca uneori, de a trata deseori şi de a alina de fiecare dată”. Medicul de familie trebuie să fie cu adevărat un prieten al familiei, o persoană pe care să o respectăm suficient de mult încât să-i încredinţăm sănătatea noastră şi a copiilor noştri. El ar trebui să ne cunoască în detaliu starea de sănătate şi istoricul medical şi să ne ofere primele consultaţii şi îngrijiri, persoana care ne îndrumă pentru a avea un stil de viață sănătos. Tocmai de aceea, cabinetul medicilor de familie ar trebui să aibă dotările necesare consultaţiilor primare, dar şi a unor minime investigaţii. Din acest an, medicii de familie au fost implicați în testarea gratiută a persoanelor pentru COVID-19, iar în conformitate cu noile politici sanitare, de la 1 iulie 2022 vaccinarea anti-COVID-19 va fi realizată numai în cabinetele medicilor de familie.

În acest sens, mă bucură faptul că în anul 2022, am reușit să creștem cu 22 de procente bugetul alocat pentru medicina de familie. Bugetul de anul viitor va trebui să continue acest trend care să reflecte rolul principal al medicului de familie în asigurarea asistenţei medicale.

Toți factorii de decizie din domeniul Sănătății, de la minister până la parlament și autoritățile locale trebuie să păstreze un parteneriat solid cu toți medicii de familie. Nu este suficient doar să transmitem mesaje la cea aniversar, este important să și acționăm așa cum se cuvine, astfel încât respectul nostru pentru acești profesioniști să se concretizeze și în fapte! – a mai spus Florian Bodog.

Articolul precedentDe la cititori: Jubileul reginei Elisabeta a II-a, la 70 de ani de domnie (IMAGINI)
Articolul următorActele expirate în pandemie mai pot fi folosite doar 3 zile. Documente necesare pentru eliberarea unei noi cărți de identitate