Am fost surprins în cel mai neplăcut mod de proiectul Ministerului Afacerilor Interne de trecere a asistenței medicale de urgență de la Ministerul Sănătății sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență – a spus senatorul bihorean Forian Bodog, într-o declarație susținută în Parlament.
În primul rând, a spus fostul ministrul al Sănătății, cei care au inițiat acest demers au acționat incorect și ilegale. Incorect pentru că Ministerul Sănătății nu putea lipsi de pe lista instituțiilor avizatoare pentru proiectul de act normativ. Asta dacă vrem să avem un guvern ce acționează în interesul cetățenilor și a sistemului de sănătate.
Ca fost ministru, vreau să spun cât se poate de explicit: tot ce este legat de sănătate ține, în mod firesc, de Ministerul Sănătății pentru că acesta finanțează sistemului și acesta este tras la răspundere dacă lucrurile nu funcționează!
Ilegal pentru că propunerile MAI încalcă pur și simplu Legea nr. 95/2006 privind reforma în sănătate, care stipulează foarte clar că asistența medicală de urgență este parte a asistenței de sănătate publică (Art. 6 lit. h), iar „asistența de sănătate publică este coordonată de către Ministerul Sănătății” (art. 2 alin. 6). Pe cale de consecință, asistența medicală de urgență nu poate fi coordonată decât de Ministerul Sănătății, indiferent dacă se realizează de unități sanitare de stat sau private!
În al doilea rând, cei care au redactat proiectul au carențe mari în înțelegerea sistemului de sănătate. Nu poți să pretinzi să coordonezi ceva într-un domeniu fără să înțelegi cum e reglementat ceea ce vrei să coordonezi! Proiectul de lege conține erori grosolane de tehnică legislativă, care dau măsura incompetenței autorilor.
În al treilea rând, “vizionarii” care doresc să transfere urgențele sanitare de la Ministerul Sănătății la Ministerul de Interne, practic vor ca de urgențele medicale să se ocupe pompierii, polițiștii și jandarmii, iar medicii să ajungă doar niște simplii executanți sau auxiliari ai SMURD. Mă mir că nu au propus direct desființarea Serviciului de Ambulanță…
Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont de faptul că peste tot în Europa, domeniul asistenței medicale de urgență este parte a politicilor de sănătate publică, fiind, așa cum este și firesc, gestionată de Ministerul Sănătății. Nicăieri în Europa unitățile de primiri urgențe nu sunt coordonate de Ministerul de Interne.
Am speranța că această ”dispută” între Ministerul de Interne și cel al Sănătății va fi rezolvată foarte repede și într-un mod colegial, cu gândul la binele milioanelor de pacienți. Pentru că dincolo de numele sau puterea unor miniștrii sau oficiali ai statului, ceea ce contează cel mai mult este să avem un sistem funcțional care să asigure asistența medicală tuturor celor care se confruntă cu o problemă – a mai declarat Florian Bodog.