Un ieșean s-a infectat cu Covid-19 a treia oară, iar medicii încep să ia în calcul un scenariu care dă fiori: noul coronavirus ar putea fi o boală autoimună, o infecție cronică, precum HIV/SIDA.

Profilul bolnavului de Covid-19 s-a schimbat substanțial, simptome precum pierderea gustului sau a mirosului, decisive până acum, nemaifiind relevante acum în stabilirea diagnosticului, scrie Ziarul de Iași.

Mai mult, nici febra nu mai este un simptom imperativ, constată infecționiștii din Iași, care au tratat până acum circa 3.500 de cazuri de Covid-19.

În prezent, se pune accent pe simptomele digestive, tot mai acute și mai grave, care durează mai mult decât acum câteva luni, în timp ce pacienții se negativează tot mai greu, chiar dacă nu au comorbidități.

În plus, există din ce în ce mai multe cazuri de reinfectări, iar un ieșean deține deja un record: a venit la spital infectat cu Covid-19 pentru a treia oară.

Nici febra nu mai este un simptom relevant

În aceste condiții, medicii infecționiști din Iași se întreabă dacă nu cumva infecția cu SARS COV 2, care începe să aibă manifestările unei boli autoimune, ar putea deveni o infecție cronică, precum HIV, cu care este înrudit.

”Ca o modificare a ceea ce înseamnă simptomatologia bolii, la începutul pandemiei pierderea gustului şi a mirosului erau un semn cardinal şi de debut. În prezent, aceastea lipsesc în cele mai multe cazuri, sau apar târziu, după 7-10 zile de la confirmarea cu boala”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, infecţionist, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Aceasta a adăugat că şi febra de peste 37,5 grade nu mai este un criteriu imperativ în punerea diagnosticului.

Mai exact, au fost pacienţi care, deşi nu au prezentat febră, au avut mialgii, dureri musculare foarte puternice, cu o durată de câteva zile, şi în cele din urmă s-au dovedit pozitivi.

“O altă remarcă pe care o subliniez este faptul că fenomenele digestive sunt din ce în ce mai frecvente, dacă nu cele mai frecvente. Noi, infecţioniştii, încă din vară am tras un semnal de alarmă spunând că o boală diareică poate masca o infecţie cu SARS COV 2. Am întâlnit inclusiv pacienţi care au mimat o suferinţă a colecistului, şi de fapt era COVID 19”, a mai adăugat Carmen Dorobăţ.

Boala durează din ce în ce mai mult

O altă componentă a profilului pacientului COVID 19 vizează durata bolii. După cum susţin infecţioniştii, în ultima perioadă s-a remarcat faptul că formele medii de boală, chiar dacă nu se agravează, se prelungesc.

“Asta înseamnă că se negativează după 3-4 săptămâni, sau chiar mai mult. Dacă la începutul pandemiei susţineam că acest lucru se putea întâmpla la cei care aveau comorbidităţi, în momentul de faţă astfel de situaţii se întâlnesc la pacienţi care au forme medii, şi care nu au nicio boală asociată. Şi asta inclusiv la tineri”, a atras atenţia dr. Carmen Dorobăţ.

“Apar într-adevăr modificări care ar putea fi etichetate în contextul unui cortegiu fizio-patologic, ca într-o boală autoimună, în care , de fapt, rezultatul modificării apare în urma conflictului antigen-anticorpi. Aici aş pune acele manifestări dermatologice ce apar la unii pacienţi şi care sunt strict legate de boală. Tot aici aş încadra unele modificări renale de tipul nefritei”, a mai spus Carmen Dorobăţ.

”Nu numai corpul medical din Iaşi sau din ţară a remarcat că aceste manifestări coincid, dacă vreţi, cu cele ale unei boli autoimune. În acelaşi timp, tot din acest punct de vedere, dar şi al noului profil al bolnavului COVID 19, ne întrebăm dacă la această boală putem pune problema unei infecţii cronice”, a mai adăugat Carmen Dorobăţ.

Sursa: Cristian Anton

Articolul precedentIon Cristoiu: Patriarhul Daniel, o nouă victimă a tandemului SRI-CNSAS
Articolul următorMigrația ascunde și jihad. Teroristul din Nisa debarcase recent pe insula Lampedusa