Florian Bodog, senator PSD Bihor: Conform unui studiu IRES, realizat în această lună pentru inițiativa „Tinerii Votează”, aproape 70% dintre tinerii din România cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, iar 37% dintre ei spun că nu au deloc încredere în democrația din România. Mai rău decât atât, instituțiile democrației, de guvernare a statului român, sunt cele în care tinerii au cea mai puțină încredere. La coada încrederii stau partidele politice, Parlamentul, Guvernul, Președintele și mass media. Se observă că în proporție de 90-95% tinerii din România spun că au încredere puțină sau deloc în toate aceste instituții ale statului democratic.

Vreau să votez cu cineva care să poată rade tot”, se gândesc tinerii, iar această stare de nemulțumire generală și de frustare este exploatată politic, din nefericire, însă deloc surprinzător de către partidele populiste sau neomarxiste. Populiștii de la AUR sau demagogii de la USR și celelalte partidulețe de ”dreapta” nu reprezintă însă o alternativă reală și nici viabilă. Drulă, Orban și ceilalți de ”dreapta” și-au dovedit cu vârf și îndesat incompetența în guvernare, iar Simion și gașca sa de ”suveraniști” nu știu decât să facă circ și scandal. Niciuna dintre aceste personaje nu vrea să schimbe cu adevărat sistemul: toți contestă actuala ordine politică pentru că urmăresc doar să ajungă în vârful sistemului și să îl controleze, iar pentru a-și atinge acest obiectiv sunt gata să profite de valul anti-sistem care crește pe zi ce trece.

Acest lucru nu trebuie însă să ne oprească să privim în față realitatea și să admitem atunci când greșim: concentrându-ne pe guvernare, pe politicile publice prin care am combătut criza prețurilor la energie, pe lupta cu inflația, pe realizarea marilor proiecte de infrastructură, pe măsurile prin care să menținem și să creștem nivelul de trai, suntem pe punctul de a-i pierde pe drum pe tinerii nemulțumiți – întemeiat sau nu, nici nu mai contează – care ajung să vadă salvarea țării în partidele populiste sau neomarxiste, ce se pretind anti-sistem.

Trebuie să înțelegem că tinerii de astăzi sunt dezamăgiți și frustrați, iar atunci aleg să voteze cu așa zisele partidele anti-sistem, dar care nu fac altceva decât să le înșele încrederea, fie nefăcând nimic, fie aplicând politici dezastruoase. Trebuie să le explicăm că dărâmarea actualului sistem nu ajută România pe termen lung: vor venii alții care vor construi un alt sistem imperfect, care va dezamăgi și el, iar noile generații vor dori să îl schimbe și pe acela. Acest cerc vicios al construcției și dărâmării nu poate aduce nimic bun, din contră, doar macină inutil resurse și energii importante.

Actualul sistem politic și de guvernare nu este perfect, dar este unul funcțional și poate produce rezultatele pe care le așteptăm cu toții. Bineînțeles că el poate fi îmbunătățit, bineîmțeles că poate fi reformat, însă în niciun caz el nu trebuie dărâmat.

Trebuie să explicăm tinerilor că cei care astăzi pretind că sunt mari revoluționari și le promit că vor rade tot – guvern, partide, instituții, etc. – nu sunt altceva decât fi niște șarlatani care nu cred ce spun, fie niște fanatici de care trebuie să se ferească și mai mult. Să le aducem aminte că toți robespierrii sunt doar la un pas distanță să transforme guvernarea democratică într-o nouă ”mare teroare”.

În încheiere aș mai adăuga un singur lucru: România și românii nu de lideri providențiali au nevoie, ci de lideri responsabili și cu viziune! Tinerii din România au nevoie de lideri politici care să-i inspire și în care să aibă încredere, au nevoie să vadă că politicile publice rezolvă și nu creează probleme, au nevoie de o țară unde să-și dorească un viitor. Dacă nu găsesc ceea ce caută sau nu văd lucrurile bune care se întâmplă astăzi în România nu este vina lor, ci doar a noastră!  

Mesajul meu de astăzi se dorește a fi un semnal de alarmă până nu e prea târziu. Îndemn liderii coaliției PSD-PNL, pe care îi știu oameni onești și atenți la semnalele societății, să ieșim cu toții din zona de confort și să mergem noi către cei tineri, chiar și în condițiile în care aceștia din urmă nu ne iubesc prea tare. Să mergem să vorbim cu ei, să le explicăm ce am realizat bun în această coaliție și de ce este important ca România să rămână pe drumul stabilității și să nu se ajungă la derapaje democratice și nici la experimente guvernamentale dezastruoase.

sursa – Declarație politică, Senatul României, 26.03.2024

Articolul precedentGeamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare (FOTO)
Articolul următorDistracţie în noul terminal de pe aeroportul din Timişoara. Investiția de 40 de milioane de euro, loc de petrecere pentru sute de tineri (FOTO)