De fiecare dată când a guvernat PSD, salariul minim a cunoscut o creștere semnificativă, ceea ce a însemnat creșterea nivelului de trai pentru milioane de români – a spus senatorul bihorean Florian Bodog într-o declarație politică prezentată în această săptămână în Parlament. Aceasta, a mai spus Florian Bodog, a constituit una dintre prioritățile noastre constante. La fel se întâmplă și acum!

PSD, a continuat senatorul bihorean, a propus majorarea salariului minim pentru că ne pasă de salariații cu venituri mici din mediul privat. Prin acordul exprimat în Coaliție asupra acestei propuneri, PSD și-a atins astfel unul dintre obiectivele politice, enunțate la finalul lunii august: creșterea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile. În condițiile actuale de criză, cu inflație și creșteri de prețuri galopante, o astfel de măsură este cât se poate de necesară. Aș zice, chiar obligatorie!  

Propunerea noastră a fost o creștere de la 2550 de lei la 3.000 de lei, iar scutirea de taxe pentru 200 de lei din veniturile angajaților, care în prezent se aplică doar în cazul majorării voluntare a salariului minim, se va acorda, începând cu 1 ianuarie 2023, tuturor salariaților din această categorie.

Vreau să subliniez că majorarea salariului minim este necesară atât pentru a compensa inflația și creșterile de prețuri, cât și pentru menținerea în țară a forței de muncă de care au nevoie companiile din țara noastră. PSD va continua să promoveze în Coaliție programe și măsuri de sprijin adresate categoriilor active din societate, care se confruntă cu dificultățile provocate de actualul context economic. 

Referitor la propunerea PNL apărută pe surse, de a se mai acorda o scutire de taxe pentru încă 200 de lei (pentru cei care acordă o creștere voluntară a salariului minim de la 3.000 de lei la 3.200 de lei), vă reamintesc că astă vară, când PSD a înaintat propunerea de majorare a salariului minim până la 3.000 de lei, cei de la PNL a privit-o cu reținere spunând că așteaptă întâi să vadă „evoluția colectărilor la buget”, deși, în paranteză fie spus, majorarea salariului minim aduce venituri în plus la buget!

Este bine că acum PNL e de acord cu viziunea social-democrată de a sprijini salariații cu venituri mici din sectorul privat. Totuși nu pot să nu observ aceeași atitudine ca și în cazul creșterii pensiilor: după ce inițial s-au opus ideii, astăzi peneliștii supralicitează într-o încercare, spun eu, disperată și populistă de a mai câștiga câteva puncte electorale.

Noi nu am avea nimic împotriva acestei propuneri dacă angajatorii și-ar putea permite o creștere voluntară cu încă 200 de lei peste majorarea deja consistentă la 3.000 de lei. Dar probabil vor fi foarte puțini în această situație, ceea ce înseamnă că nu vor fi prea mulți salariați care să beneficieze de măsură. De aceea, PSD consideră că trebuie avansate propuneri care să ofere în mod real un sprijin categoriilor vulnerabile de salariați, nu doar propuneri care sună bine, dar care nu se regăsesc deloc în buzunarele oamenilor, a încheiat Florian Bodog. (sursa)

Articolul precedentCum se leagă toate-n UE… Croația, Austria și Germania vor construi un nou gazoduct. Iată de ce Austria susține Croația în #Schengen!
Articolul următorViktor Orban mai amână ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO. Ungaria și Turcia, singurele țări care nu și-au dat oficial acordul