Florian Bodog, senator PSD Bihor: Asigurarea accesului la medicamente inovative, de ultimă generație, la prețuri cât mai mici constituie una dintre elementele fundamentale ale politicii guvernamentale din domeniul sănătății.
În acest sens, aș dori să salut decizia recentă a Guvernului condus de Marcel Ciolacu privind actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite. Începând de la 1 mai, această listă se va îmbogăți cu 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent și alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum și Apremilastum) introduse pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008. În acest fel, Programul naţional de oncologie se completează cu șase noi molecule de ultimă generație: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI și Mosunetuzumabum DCI.
Este o veste cât se poate de bună pentru pacienții care suferă de cancer, dar și pentru cei suferinzi de alte afecțiuni precum: hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D, ciroză hepatică, boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice, colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice), poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă, boli endocrine și metabolice, boala cronică de rinichi (faza predializă), boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare), boala cronică inflamatorie intestinală și sindrom de intestin scurt, poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondiloartrita axială, psoriazis cronic sever.
Această listă lungă de afecțiuni ne arată impactul benefic major al măsurii luate de Guvernul Ciolacu în ceea ce privește un tratament mai bun pentru foarte mulți pacienți din România: medicamentele inovative vor salva vieți și vor duce la o ameliorare a condiției pacienților.
Alături de celelalte molecule introduse deja în lista de medicamente compensate și gratuite în ultimii doi ani, această decizie este cea mai bună dovadă a responsabilității față de pacienți.
În același timp, din punctul meu de vedere, o preocupare majoră trebuie să rămână asigurarea accesului la medicamentele generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români. Accesul la noile molecule și la medicamente inovative nu trebuie să afecteze în vreun fel accesul pacienților români la medicamentele generice.
În acest context merită menționat și faptul că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a publicat o serie de recomandări pentru a aborda vulnerabilitățile în ceea ce privește producția și livrarea medicamentelor incluse pe lista Uniunii Europene de medicamente critice și pentru a consolida lanțul de aprovizionare al acestora.
Fără să intru în detalii tehnice, merită spus că printre aceste recomandări se regăsesc unele privind creșterea capacității de producție și a diversificării furnizorilor din lanțul de aprovizionare (de exemplu, prin adăugarea unor centre de producție alternative) și a monitorizării previziunilor privind cererea și oferta de medicamente și a stocurilor disponibile în întregul lanț de aprovizionare sau constituirea de stocuri de medicamente pentru a se proteja împotriva fluctuațiilor cererii sa sau ale ofertei.
În încheierea intervenției mele, permiteți-mi să mă refer și la câteva aspecte bugetare, pentru că fără asigurarea resurselor financiare din partea Guvernului, accesul pacienților la medicamente ar fi unul limitat.
Cu un buget de 19,4 miliarde de lei pentru medicamente și 62 miliarde lei pentru CNAS, sănătatea încă are nevoie de o optimizare a costurilor, asfel încât pacienții să nu fie afectați.
Unele măsuri au fost deja luate, altele așteaptă să fie puse în aplicare. Printre acestea aș aminti achizițiile publice centralizate, eliminarea unor facilități la plata asigurărilor de sănătate sau ajutoarele de stat de 500 de milioane de euro pentru industria farmaceutică vizând tocmai medicamentele generice și biosimilare.
În ceea ce privește această ultimă măsură, sper ca autoritățile implicate să deschidă cât mai repede apelul de proiecte astfel încât să facem un pas mare înainte pentru susținerea și stimularea producției naționale de medicamente.
Desigur, și celelalte măsuri de aliniere a taxei clawback sau de ajustare cu rata inflației a prețului la medicamente sunt pași importanți în contextul optimizării bugetare.
În concluzie, cred că este limpede pentru toată lumea că ”sănătatea” este prioritatea guvernării PSD, iar alocările bugetare pentru sistemul medical, precum și măsurile menite a îmbunătăți calitatea serviciilor asigurate pacienților dovedesc acest lucru!
sursa – Declarație politică, Senatul României, 30.04.2024