agrointel.ro: Producătorii bulgari de cereale protestează față de importurile ieftine din Ucraina și au decis să blocheze drumurile și punctele de trecere a frontierei pe unde trec camioanele cu cereale.

Ilija Prodanov, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Cereale din Bulgaria, a declarat că grânele ucrainene doar ar trebui să tranziteze Bulgaria, dar de fapt o parte din cereale rămâne în țară și astfel afectează interesele producătorilor localiș

Nu este vorba doar despre grâu și semințele de floarea-soarelui, ci și despre orz. Prodanov a subliniat că produsele fitosanitare folosite în Ucraina sunt ieftine, periculoase și interzise în spațiul Uniunii Europene. El a adăugat că importurile se fac fără un control fitosanitar adecvat, astfel că sunt periculoase pentru consumatorii bulgari.

Potrivit reprezentanților fermierilor bulgari, în ultimele săptămâni au ajuns în Bulgaria circa 280.000 de tone de semințe de floarea-soarelui, care, după procesare la sud de Dunăre, intră pe piață ca produse de proveniență bulgară.

”Bulgaria este un exportator important de cereale. 2 milioane de tone de grâu de anul trecut sunt încă depozite, iar noua recolta, deși mai mică decât anul trecut, este estimată la aproximativ 6 milioane de tone. Asta este de trei ori mai mult decât consumul intern”, a afirmat Prodanow, făcând apel la Ministerul Agriculturii de la Sofia să protejeze producătorii autohtoni și să oprească importurile ilegale, potrivit portalului de știri agropolska.pl.

Prima barjă cu cereale din Ucraina a ajuns în portul bulgar Varna pe 20 iulie.

Bulgaria este un jucător important pe piața cerealelor din Europa, iar anul trecut a obținut o recoltă record de 7,1 milioane de tone, comparativ cu 4,7 milioane de tone în 2020 și 6,1 milioane de tone în 2019.

Fermierii bulgari și-au manifestat încă de luna trecută nemulțumirea față de situația creată de decizia UE de a permite importul de cereale, semințe oleaginoase și culturi tehnice din Ucraina în UE fără control fitosanitar.

Kostadin Kostadinov, președintele Asociației Națională a Producătorilor de Cereale (NAZ) din Bulgaria, declara în luna iulie nimeni nu s-a deranjat să efectueze controlul fitosanitar al semințelor de floarea-soarelui provenite din Ucraina care intră în Bulgaria, iar producătorii vorbesc deja despre boli care nu au fost prezente până acum în țara de la sud de Dunăre. (Mircea Olteanu)

Articolul precedentIngenioși! Clujenii se ascund în dulap și închiriază apartamentul pentru Untold
Articolul următorRomânii au început să nu-şi mai permită energia produsă în țară!