Faptul că preşedintele turc a înaintat parlamentului un proiect de lege în vederea aderării Suediei la NATO nu a schimbat cu nimic poziţia Ungariei privind ratificarea aderării ţării scandinave la NATO, a declarat, marţi, la New York, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, relatează MTI. 

Potrivit unui comunicat remis de MAE ungar, înainte de a ajunge la New York, ministrul maghiar a vorbit cu omologul său turc, Hakan Fidan, care l-a informat că ratificarea aderării Suediei la NATO a fost înaintată parlamentului de la Ankara.

“Acest lucru nu schimbă situaţia noastră. Parlamentul Ungariei este parlamentul suveran al unei ţări suverane, aşa că va lua o decizie suverană în această problemă”, a punctat şeful diplomaţiei ungare.

“Iar acum, că problema a fost înaintată şi Parlamentului turc, Parlamentul turc se află practic în acelaşi stadiu în care este şi Parlamentul ungar de mai multe luni, deoarece Guvernul a înaintat deja proiectul de hotărâre spre ratificare Parlamentului ungar”, a explicat Péter Szijjártó.

Săptămâna aceasta, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat semnarea protocoalelor de aderare şi trimiterea lor pentru ratificare către parlament. Până acum, el refuzase să o facă acuzând Suedia că nu ia suficiente măsuri împotriva organizaţiilor teroriste, referindu-se la partidul kurd PKK. Data la care parlamentul turc va vota nu este încă cunoscută. Comisia pentru afaceri externe trebuie mai întâi să examineze documentele.

La rândul său, Ungaria nu a aprobat încă în mod oficial aderarea Suediei, însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat zilele trecute că Suedia va adera la NATO la sfârşitul lunii viitoare.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia şi Finlanda au solicitat în acelaşi timp să adere la Alianţă. La începutul lunii aprilie, Finlanda a devenit cel de-al 31-lea stat membru al NATO. (sursa)

Articolul precedentGenerații întregi distruse! Facebook și Instagram, un nou proces în SUA: ”Au contribuit la o criză națională de sănătate mintală a tinerilor și trebuie să fie trase la răspundere”
Articolul următorCât poate câştiga, lunar, un şofer de Uber sau Bolt. Câteva secrete