Povestea producătorului orădean de acid benzoic Sinteza începe în urmă cu peste un secol, iar datorită unor schimbări recente de acţionariat menite să ajute la redresarea şi dezvoltarea afacerii, între zidurile fabricii se scrie acum o nouă filă din istoria sa.

Cum a reuşit compania să ajungă la afaceri de zeci de milioane de lei cu un singur produs?

Am hotărât să investim în Sinteza la finalul anului 2019, cu obiectivul de a redresa şi dezvolta compania. Pentru mulţi, Sinteza părea o poveste pierzătoare, dar pe noi ne-a inspirat faptul că este una dintre cele mai vechi companii româneşti, listată la Bursă, şi că se aliniază cu misiunea şi viziunea ROCA Investments.

Am văzut potenţialul ei dincolo de riscuri şi am decis să preluăm un pachet de 18% din acţiunile companiei. Totodată, aceştia au fost primii paşi ai ROCA Investments în familiarizarea cu piaţa de capital, spune Rudi Vizental, CEO al Roca Investments, unul dintre cei trei acţionari majoritari ai producătorului. Alături de ROCA, în acţionariatul firmei intră I.I. BT

Invest 1, cu o cotă de 33,9%, şi Tibor Tincau, cu 28,1%. Celelalte aproximativ 20% dintre acţiuni sunt deţinute de peste 15.000 de acţionari pe Bursă, persoane fizice şi juridice.

Sinteza a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de circa 22 de milioane de lei şi o pierdere netă de 5,2 milioane, în condiţiile în care fabrica a fost închisă în primele două luni ale anului trecut din cauza unor dificultăţi financiare şi operaţionale. „Pentru finalul anului 2021 estimăm venituri de circa 40 de milioane de lei şi aşteptăm un rezultat net pozitiv. Ne bazăm, în parte, pe rezultatele obţinute la închiderea semestrului I şi anume vânzări de 20,2 milioane de lei şi un profit net de 1,1 milioane de lei”, susţine Tudor Stoia, director general Sinteza.

Impactul acţionariatului minoritar

Povestea companiei îşi are începuturile în 1905, odată cu fondarea fabricii de produse chimice organice Aurora, urmată de deschiderea, în1922, a întreprinderii chimico-farmaceutice Vesta, iar la un an distanţă, a fabricii Fiii lui A. Zankl, ca sucursală a  firmei austriece A. Zahal Sohne – Farbenwerke od Graz. În 1954 lua fiinţă întreprinderea de stat formată din cele trei. Producerea acidului benzoic a început abia în 1975, compania de astăzi fiind înfiinţată în 1990, prin preluarea întregului patrimoniu al Sintezei Chimice de Stat – unul dintre primii producători de produse chimice din România, în urma Decretului Guvernului nr. 1213 / 20.11.1990. La şapte ani distanţă, compania se listează la Bursa de la Bucureşti.

Potrivit lui Rudi Vizental, rezultatele eforturilor echipelor din ultimii ani au început să fie vizibile şi, pentru compania pe care o conduce, povestea Sinteza reprezintă o nouă dovadă clară că un proces de management corect, cu acţiuni eficiente, în direcţia dezvoltării şi aşezării businessului pe baze sănătoase are într-un final rezultatele aşteptate. „ROCA este un acţionar minoritar, iar rezultatele şi evoluţia companiei au fost construite printr-un efort concentrat de echipă, atât la nivel de acţionariat, Consiliu de Administraţie cât şi a echipei manageriale. Structurile eficiente la nivel de decizie şi de execuţie au funcţionat şi în acest moment suntem atenţi la oportunităţile din piaţă şi încercăm sa identificăm noi direcţii de dezvoltare pentru companie. Pentru noi este o experienţă valoroasă mai ales prin perspectiva procesului de aplicare a misiunii şi viziunii ROCA într-o companie publică. Este o dovadă că nu trebuie să fii partener majoritar pentru a ajuta o companie să se schimbe în bine şi pentru a avea impact în economie.”

citiți articolul întreg pe businessmagazin.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.