Înaintea summitului european din 20 Februarie, care va discuta cadrul bugetar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, țările europene se poziționează și încearcă formarea de alianțe care să le asigure o majoritate de voturi la nivel de Consiliu al Uniunii Europene (liderii de stat și de guvern), astfel încât interesele naționale să nu le fie afectate.
Porugalia a găzduit ieri, la Beja, un summit informal, denumit Prietenii Coeziunii, la care au fost prezente 15 țări , între care și România. Țările participante au semnat o declarație comună prin care cer Uniuni continuarea investițiilor în programele de coeziune la nivelul actual și în viitorul ciclu bugetar multianual. Niciun stat membru, spun semnatatrii, nu trebui să sufere de lipsa sau de scăderea disproporționată a fondurilor de coeziune.
Comisia Europeană a propus o reducere cu 10% a fondurilor de coeziune, în timp ce liderii din Cehia, Cipru, Estonia, Ungaria, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, dar și din Bulgaria, Grecia, Letonia, Lituania și Slovenia – chiar dacă nu au semnat declarația finală, se opun acestor reduceri. Croația, care asigură președinția rotativă a UE, a participat la reuniune dar a fpst obligată să își păstreze neutralitatea.
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta bugetul UE, țări precum Austria anunțând deja că se vor opune, prin veto (!), oricăror majorări – peste un anumit nivel, al contribuțiilor la bugetul comun.