Economistul Radu Nechita, conferențiar la Universitatea Babeș – Bolyai Cluj-Napoca, anticipează „un tsunami” în 2023, ce se va manifesta prin creșteri de prețuri și dobânzi mărite. El explică în ce măsură e indicat sau nu să ne schimbăm economiile în dolari, pe fondul creșterii monedei americane.

Economistul clujean Radu Nechita susține că s-au făcut așa de multe greșeli în ceea ce privește politicile monetare inflaționiste și politicile energetice falimentare, peste care s-au adăugat problemele cauzate de pandemie și de războiul din Ucraina, încât urmează „un tsunami” pentru economia mondială.

„Suntem într-un hal de incertitudine extraordinar de ridicat încât un întreprinzător acum nu are nici cea mai mică idee cu privire la ce ar trebui să facă. Valul pe fundul oceanului s-a pornit, nu ai unde să te ascunzi decât fugind cât mai departe și cocoțându-te cât mai sus, în speranța că o să poți să scapi de valul respectiv”, a declarat Nechita pentru „Adevărul”.

Întrebat cum se va concretiza acest „val”, economistul explică: „Creșteri de prețuri, se va produce mai puțin și se va vinde la preț mai mare. Veniturile vor fi mai mici pentru că prețurile vor crește mai repede decât veniturile tale. Pentru cea mai mare parte dintre noi asta va fi realitatea”.

Schimbăm euro în dolari?

Nechita susține că astfel de măsuri de creștere a dobânzilor se pot vedea deja. „Rezerva Federală a SUA (banca centrală a SUA) a reacționat cu întârziere, dar mai repede decât europenii. Este motivul pentru care vedem întărirea dolarului comparativ cu euro, la niveluri de la momentul lansării euro, acum 20 și ceva de ani. Rata de schimb dintre două monede depinde de puterea de cumpărare a acelor monede. Dacă dolarul își pierde puterea de cumpărare în același ritm cu euro, rata de schimb nu se modifică. Dacă euro își pierde puterea de cumpărare mai repede decât dolarul, euro se va deprecia”, a explicat economistul

Întrebat dacă este o idee bună schimbarea euro în dolari, economistul a răspuns: „Să încerci să bați piața valutară internațională care este conectată cu piața dobânzilor, tu ca simplu cetățean, e ceva foarte eroic”.

Nechita susține că nu recomandă mari schimbări valutare de acest gen în perioada care urmează pentru că nu se știe ce va întâmpla: „Poate că europenii se trezesc și își schimbă politica valutară, poate că doamna Lagarde (Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene – n.red.) va lua decizii conform mandatului Băncii Centrale Europene, care este de stabilitate a prețurilor etc. Sunt multe aspecte care complică analiza ratei de schimb”.

Legat de raportul leu-euro și evoluția inflației pentru aceste două monede, Nechita spune că acestea depind de politica monetară a Băncii Naționale a României, care, în opinia sa, până acum, a reacționat cu timiditate și cu întârziere: „Noi ne-am aliniat oarecum cu ce făceau cei din Banca Centrală Europeană. Acest curs euro-leu a fost menținut într-o marjă de relativă stabilitate”. (adevarul.ro)

Articolul precedentÎntrebarea care îi frământă pe români: Și totuși, de unde are lumea bani? “Parcă toți ar fi în secret afaceriști”
Articolul următorCum să scapi mai repede de răceală. Trucuri care accelerează vindecarea