Liderii coaliției de guvernare nu au reușit să se înțeleagă asupra împărțirii funcțiilor de prefect și subprefect. Luni, reprezentanții PNL, USR- PLUS și UDMR au avut o nouă rundă de negociere, a doua, însă discuțiile au eșuat.

Politicienii celor patru partide nu reușesc să se pună de acord asupra județelor în care își vor nominaliza prefecții și subprefecții. Există divergențe asupra anumitor prefecturi, importante, pe care le doresc și unii și alții. Astfel, printre prefecturile aflate în dispută sunt cele din București, Cluj, Sibiu, Constanța, Timiș sau Iași.

Nici luni, după ce au discutat aproape două ore, PNLUSR-PLUS și UDMR nu au reușit să ajungă la un compromis acceptat de toată lumea.

Potrivit algoritmului stabilit la formarea guvernului, PNL urmează să numească 23 de prefecți și 47 de subprefecți. Alianța USR PLUS a primit 14 posturi de prefecți și 28 de subprefecți, iar UDMR 5 prefecți și 10 subprefecți.

O nouă negociere pentru prefecți

Liberalii propun ca fiecare partid să-și numească prefecți în județele în care dețin și președinția Consiliului Județean. Aceasta în scopul unei bune colaborări între cele două instituții – Prefectura și Consiliul Județean. O astfel de împărțire ar fi în favoarea PNL care a câștigat cele mai multe Consilii județene – unele în alianță cu USR PLUS.

Drept urmare, USR PLUS a respins formula celor din PNL și au susținut ca prefecturile să fie împărțite printr-un sistem de tragere. Liberalii ar alege prima prefectură, urmați de USR PLUS și UDMR. Tragerile se vor repeta până când vor fi epuizate toate pozițiile de prefect și subprefect.

Nici UDMR nu este de acord cu propunerea PNL, solicitând să numească prefecți în alte județe decât cele pe care le controlează prin președinți de Consilii Județene și primari.

În aceste condiții, negocierile urmează să fie reluate, cel mai probabil miercuri.

Orban nu-și permite să piardă o negociere pentru prefecți

După ce a cedat portofoliile ministeriale importante, în schimbul președinției Camerei Deputaților, Ludovic Orban se ține tare la negocierea prefecturilor. Liderul PNL trebuie să obțină câștig de cauză deoarece se confruntă cu numeroase nemulțumiri în partid.

Mai mulți lideri locali s-au revoltat aflând că PNL nu va mai da miniștri la Transporturi, Fonduri Europene sau Dezvoltare. Revolta s-a manifestat mai ales în zona Ardealului, unde liberalii au obținut rezultate mai bune în alegeri. (evz.ro)

Articolul precedentO nouă avarie lasă Oradea fără căldură. Om fi noi cârcotași…
Articolul următorDe ce nu putem alege între vaccinul Moderna și cel de la Pfizer atunci când mergem să ne vaccinam