DSVSA Bihor informează asupra faptului că, prin activitățile specifice de control și asanare a bolii, aplicate concomitent cu măsurile de supraveghere a teritoriului, respectiv de prevenire a introducerii bolii, la data de 17.03.2023 au fost asanate focarele de pestă porcină africană (PPA) din localitățile Adoni, Comuna Tarcea și Șimian – Comuna Șimian.

Totodată, în cursul lunii martie 2023, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoarele naționale acreditate, în județul Bihor a fost diagnosticat 1 focar de PPA (pesta porcină africană) la porcii domestici, în localitatea Sălacea-comuna Sălacea, acesta fiind singurul focar activ de PPA din județul Bihor.

În focarul de boală, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat, conform procedurilor specifice, măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei în exploatații, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, situația epidemiologică nu a suferit modificări, nefiind depistate noi cazuri de îmbolnăviri la mistreți, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 24 fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Articolul precedentGafă. Rușii s-au îmbătat și-au trimis la întâlnirea cu Xi Jinping sosia lui Stalin
Articolul următorFederația de Fotbal de la Budapesta a primit permisiune de la UEFA de a folosi pe drapeluri simbolul Ungariei Mari la partidele naționalei maghiare