Escroci italieni au fost arestaţi după ce au înşelat sute de persoane de la care au obţinut în total 400.000 de euro prin inventarea unei ţări fictive în Antarctica unde persoanelor înşelate li se promiteau mai multe beneficii, relatează dpa.

Poliţia italiană a declarat joi că escrocii au atras persoane susţinând că în această ţară ar exista o cotă redusă de impozitare şi că nu ar fi nevoie de vaccinare obligatorie.

Cazul a ieşit la lumină în aprilie 2021 în urma unui raid al poliţiei în Catanzaro, sudul Italiei, unde anchetatorii au percheziţionat aşa-zisul sediu diplomatic al “Statului Suveran Antarctic St George”.

Peste 700 de persoane din Italia au aplicat pentru cetăţenie în ţara inexistentă, plătind între 200 şi 1.000 de euro.

Cei 400.000 de euro strânşi prin înşelăciune au fost “spălaţi” prin intermediul unui cont în Malta.

12 persoane au fost plasate în arest la domiciliu în urma unei operaţiuni pe întreg teritoriul Italiei. Ele sunt acuzate de fraudă, fals în documente şi conspiraţie criminală.

Poliţia investighează alţi 30 de suspecţi în acelaşi caz, scrie Agerpres.

Au cumpărat o insulă şi îşi fac propria ţară acolo. Au ales imnul, steagul şi şi-au făcut şi guvern

“Cine nu ar vrea să cumpere o insulă? Nu ştiu despre voi, dar eu cu siguranţă nu mi-aş permite să fac asta singur”, declară Marshall Mayer, co-fondatorul “Let’s Buy an Island”, un proiect cu scopul de a finanţa achiziţia unei insule. Până în decembrie 2019, grupul şi-a îndeplinit scopul, după ce a strâns 250.000 de dolari pentru a cumpăra Coffee Caye, o insulă de 1,2 hectare, nelocuită, în apropiere de Insulele Belize.

Coffee Caye a devenit, astfel, cea mai nouă micronaţiune a lumii, cu steag propriu, imn şi guvern. Cu toate astea, pentru moment nu este recunoscută drept naţiune de comunitatea internaţională. 

La începutul anului 2022, Mayer a adus mai mulţi investitori, dar şi turişti, pentru primul tur al insulei. “E un sentiment aparte să calci pe o insulă în care ai investit, pe care o deţii”, a declarat Mayer, citat de CNN. 

Ideea iniţială a apărut în urmă cu 15 ani, când Gareth Johnson, şi el co-fondator al micronaţiunii, a decis că va fi distractiv să cumpere o insulă şi să formeze un nou stat. Johnson este şi co fondatorul Young Pioneer Tours, o companie care se specializează în turism în destinaţii extreme, precum Coreea de Nord, Siria, dar şi în state nerecunoscute, precum Transnistria, Abhazia şi Nagorno-Karabah, regiuni care îşi afirmă de facto independenţa faţă de ţările din care s-au desprins. 

“Când Gareth a venit prima dată cu ideea asta la mine, m-am gândit că nu va deveni niciodată realitate. Dar apoi mi-a explicat cât ar costa, de fapt, o insulă, şi am realizat că în unele părţi ale lumii achiziţionarea unei insule ar putea fi de fapt ceva real, mai ales dacă ne-am pune banii laolaltă”, a mai declarat Mayer. 

Imn, steag şi guvern

Pentru Johnson, transformarea Coffee Caye într-o micronaţiune este un experiment. “Cine nu a visat să îşi întemeieze propria ţară? Mai ales într-o lume post-Trump, post-Brexit, post-COVID. Dacă un grup de oameni obişnuiţi pot face asta să funcţioneze, poate vom reuşi să schimbăm ceva în bine”, a spus el. 

Principatul Islandiei şi-a stabilit deja un imn, un steag şi un guvern care este ales dintre investitori, deja peste 100 la număr. Johnson a afirmat, în glumă, că el deţine “în secret, rolul de şef al Poliţiei Secrete”. 

“Suntem cât se poate de aproape să devenim o naţiune adevărată, doar că fără să avem armată sau flotă”, a concluzionat Johnson. (sursa)

Articolul precedentSistemul cu rachete antigrindină va fi extins pentru toată suprafața României
Articolul următorSe scumpește frumusețea | Prețurile vor crește din nou la saloanele de înfrumusețare