Un nou studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn, Germania, și Agenția de Cercetare a Cancerului din Lyon, Franța, a făcut o descoperire îngrozitoare pentru sănătate. Experții au constatat că alimentele ultraprocesate vă ”mănâncă” și vă modifică metabolismul în tăcere, ducând la boli cardiovasculare, afecțiuni cronice și cancer.
Oamenii de știință din Franța și Germania au efectuat un studiu pentru a identifica biomarkerii metabolici în urină și plasmă asociați cu consumul de alimente ultraprocesate la adolescenți și adulții tineri, potrivit Medical News.
Alimentele ultraprocesate se referă la produsele alimentare procesate industrial care conțin ingrediente derivate din alimente sau reconstituite și alte componente izolate industrial. Aceste componente sunt utilizate de obicei pentru a crește durata de valabilitate și proprietățile senzoriale ale produselor.
Consumul de alimente ultraprocesate crește exponențial la nivel mondial, în special în țările dezvoltate. Studiile epidemiologice au legat în mod constant consumul ridicat de alimente ultraprocesate, în special produsele alimentare de origine animală și băuturile îndulcite, cu riscuri crescute de obezitate, boli cardiovasculare și tulburări metabolice. Consumul excesiv de alimente ultraprocesate este, de asemenea, asociat cu boli renale cronice, cancer și complicații neuropsihiatrice.
Alimentele ultraprocesate conțin cantități excesive de zaharuri adăugate, săruri, grăsimi saturate, componente dense energetice și cantități mai mici de proteine și fibre alimentare. Se crede că astfel de profiluri nutritive sărace sunt responsabile pentru consecințele negative asupra sănătății oamenilor.
În acest studiu, oamenii de știință au determinat asocierile dintre consumul de alimente ultraprocesate, atât nivelurile metaboliților din plasmă, cât și din urină la adolescenți și adulții tineri. Ei au aplicat analize metabolomice nețintite pentru a surprinde o gamă largă de modificări metabolice legate de consumul de alimente ultraprocesate.
Cercetătorii au analizat datele din studiul Dortmund Nutritional and Anthropometric Longitudinally Designed (DONALD), un studiu în curs de desfășurare menit să evalueze și să urmărească în mod regulat sugarii sănătoși până la vârsta adultă.
Datele de la adolescenți care au furnizat înregistrări alimentare de 3 zile și mostre de urină de 24 de ore au fost analizate pentru a determina asocierea dintre aportul de alimente ultraprocesate și profilul metabolic urinar.
Pentru adulții tineri, asocierea dintre aportul de alimente ultraprocesate și profilul metabolic al sângelui a fost determinată prin analiza a 3 sau mai multe înregistrări alimentare de 3 zile în perioada de 5 ani premergătoare unei singure măsurători de sânge.
Proporțiile consumului de alimente ultraprocesate în raport cu consumul total de alimente la adolescenți și adulții tineri au fost de 22%, respectiv 23%. Cele mai frecvent consumate alimente ultraprocesate în ambele grupuri au fost băuturile îndulcite și produsele alimentare gata de încălzit sau de consumat.
Dulciurile, ciocolata, înghețata, cerealele, pâinea industrială și carnea procesată și cârnații au contribuit cel mai mult la aportul de energie.
Un total de 42 de metaboliți ultra-procesați sensibili la alimente au fost identificați în probele de urină ale adolescenților. Dintre acești metaboliți, 21 au prezentat asocieri pozitive cu consumul de alimente ultraprocesate.
Studiul constată că alimentele ultraprocesate pot induce modificări ale nivelurilor metaboliților din urină și plasmatic la adolescenți și adulți tineri prin diferite căi, inclusiv metabolismul xenobiotic, metabolismul aminoacizilor și căile lipidelor.
În general, rezultatele studiului oferă informații utile despre mecanismele biologice complexe prin care alimentele ultraprocesate pot afecta grav metabolismul și sănătatea. Descoperirile ridică, de asemenea, îngrijorări cu privire la modul în care înlocuirea alimentelor minim procesate de opțiuni ultra-procesate poate duce atât la deficiențe nutriționale, cât și la perturbări ale sănătății intestinale. (sursa)