În martie 2019, vicepreședintele de atunci al Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang a lansat ideea realizării unui ”Centru multifuncțional pentru Cultură şi Artă Contemporană”, de care era nevoie, deoarece Oradea nu avea o sală multifuncţională pentru spectacole, conferinţe şi seminarii ştiinţifice.

„Acest Centru va fi construit în acea zonă unde Consiliul Judeţean are 6.300 metri pătraţi, în vecinătatea Bibliotecii Judeţene şi a Muzeului Ţării Crişurilor”, a spus Ioan Mang. El a descris Centrul Multifuncțional ca fiind un complex cu sală de spectacole în cinci variante de configurare (cu 1.055 locuri, 855 locuri, 757 locuri, 320 locuri şi 120 locuri) sau cu două săli a câte 200 locuri fiecare, precum şi cu 125 locuri de parcare. Valoarea investiţiei a fost estimată la 6 milioane euro cu toate dotările, din care construcţia ar fi fost 3,5 milioane euro.

Propaganda PNL a luat în derâdere ideea unui astfel de centru multifuncțional pentru motivul că ea venea de la un pesedist. Astăzi, ironia sorții, liderii PNL Bihor se laudă tocmai cu începerea lucrărilor la Centrul Cultural Multifuncțional din Oradea!


Pe pagina sa de Facebook, senatorul PNL Adrian Hatos identifică “hub-ul cultural” ca fiind “un element de referință al infrastructurii culturale a județului”. El ajunge chiar să se laude că parlamentarii peneliști din Bihor au depus amendamente în valoare de 4 milioane de lei la Legea Bugetului pe 2024 pentru finanțarea acestui “element de referință”. De parcă ar fi adus bani de acasă…

Cum mai e și ipocrizia în viața politică: lucrul pe care l-ai criticat că îl fac alții ajungi să-l apreciezi (și chiar să-l finanțezi din bani publici) doar pentru că îl faci tu!


Proiectul actual seamănă leit cu cel din 2019 și se va realiza exact în perimetrul indicat de Ioan Mang. Astăzi însă nimeni nu mai râde, deși motive ar fi. La o analiză mai atentă, cred că bihorenii ar trebui mai degrabă însă să plângă, pentru că liderii PNL de la Consiliul Județean Bihor au pierdut timp prețios timp de 4 ani, pretinzând că reformează județul, și se apucă de treabă fix în prag de campanie electorală. În 2024!

Nu e nicio glumă, dar Consiliul Județean Bihor a reușit ”performanța” ca abia ieri, 1 aprilie 2024, să predea amplasamentul constructorului și să emită ordinul de începere a lucrărilor la Centrul Cultural Multifuncțional din Oradea. Așadar, Ilie Bolojan, Călin Gal și Mircea Mălan au ”reformat” atât de bine aparatul de lucru al Consiliului Județean, încât abia după mai bine de 5 ani reueșesc să se apuce de treabă! Nici nu îndrăznim să ne gândim când o vor termina. Probabil că în pragul viitoarelor alegerilor locale… din 2028!

În orice caz, cei trei lideri PNL ”însetați” de cultură pot fi ”lăudați” pentru o contraperformanță greu de egalat! Din păcate pentru dezvoltarea județului, nici măcar nu este singura. Vom reveni!

Articolul precedentUn cartier din Oradea, în top 10 cele mai bune cartiere din România și un altul pe locul unu la cele mai slabe / Oradea, sub Arad și Râmnicu-Vâlcea în topul celor mai bine cotate orașe și nu intră în top 5 național
Articolul următorLOT zboară din Cluj spre Varșovia încă din 2016, fără să fie plătiți de Consiliul Județean! / 605 euro pentru un bilet, FĂRĂ BAGAJ… Câți bihoreni vor plăti atâta, dat fiind că banii de la CJ sunt pentru operarea zborurilor și NU pentru bilete? Sau ne vor da prețuri de milă? Ne îndoim…