La sfârșitul lunii martie, din banii donați de oameni, la Oradea s-a pus în funcțiune un prim aparat de testare (PCR) a infectării cu coronavirus. Acesta are, oficial, o capacitate de 200 de teste pe zi. Numai că, dintr-un motiv pe care niciun responsabil din Spitalul Județean sau Primăria Oradea nu l-a explicat, se fac doar câteva zeci de teste zilnic!

De exemplu, conform declarațiilor coordonatorului spitalelor din județul Bihor, dr. Gheorghe Carp făcute pe Facebook și în presă, în weekendul trecut, în 3 zile, (Vineri, Sâmbătă, Duminică) s-au efectuat în total 98 de teste. Asta înseamnă o medie de sub 33 de teste pe zi, cu mult sub capacitatea aparatului PCT!

Întrebarea logică pe care și-o pun orădenii de bună credință este: oare de ce nu se fac mai multe teste la Oradea? 

Mai mult decât atât, astăzi, Primăria a anunțat că a mai comandat un alt aparat de testare ce valorează 650.000 de lei. Întrebarea este la ce va folosi acesta dacă nici cel existent nu este utilizat la capacitatea normală?

Adevărul este că nici la Oradea și nici în România nu se fac teste suficiente. Avem probabil mai multe amenzi date în România decât teste efectuate, iar asta nu este normal! În același timp, GERMANIA EFECTUEAZĂ 500.000 DE TESTE SĂPTĂMÂNAL!

La fel cum, sigur nu este normală nici încercarea evidentă a Guvernului PNL de ascunde cifrele reale privind numărul persoanelor infectate. De fapt, credem noi, își ascund lipsa de soluții reale! La început, au cenzurat prefecții, astfel că ei nu mai pot comunica numărul de infectați la nivel județean. Au continuat apoi cu amenințarea jurnaliștilor cu dosare penale. Acum vedem că testează atât de puțin de parcă le-ar fi rușine… Nu e normal!

Orice caz depistat la vreme poate fi tratat mai ușor, mai ieftin, cu mai puțină presiune asupra sistemului medical și cu șanse mult mai mari de vindecare pentru pacient. Nu le este oare evident celor din guvern sau din primărie? 

Este clar că încercarea de a ascunde numerele reale, inclusiv prin numărul mic de testări de la Oradea, ne face extrem de mult rău și pune și mai mulți români în pericol de moarte!

Articolul precedentPSD cere guvernului să îi preia proiectul privind impozitarea pensiilor speciale
Articolul următorValoarea conturilor din Pilonul 2 de pensii a scăzut!