Valoarea portofoliilor deținute de cei 7,5 milioane de români care contribuie la fondurile de pensii de la Pilonul II s-a micșorat cu mai bine de 10% după declanșarea pandemiei de coronavirus, informează Libertatea, ca urmare a scăderii burselor și acțiunilor în care fondurile de pensii investesc. Scăderea are un impact direct, momentan, doar pentru un număr limitat de persoane, pentru că banii nu pot fi retrași.

Fondurile de pensii din Pilonul II, în care cotizează 7,5 milioane de români, investesc o parte din bani în acțiuni. Acestea au scăzut, în contextul pandemiei, cu 30-40%, ceea ce a făcut să scadă activele fondurilor de pensii cu 10-12%.

În 2008, când s-a înființat Pilonul II de pensii, au fost obligați să contribuie cei până în 35 de ani. Opțional, puteau contribui și cei care aveau între 35 și 45 de ani. Astfel, scăderea de acum are un impact mai degrabă psihologic, pentru că banii pot fi accesați, pentru majoritatea, peste 20-30 de de ani, la pensionare.

Sunt afectate direct doar persoanele mai în vârstă care au cotizat voluntar la Pilonul II și în acest an ies la pensie. În 2019 erau puțin peste 1.000 cei care primeau pensie de la stat și din Pilonul II. Nivelul scăderii ține de suma aflată în fond, adică de cât contribuie lunar fiecare. ASF spune că au mai fost perioade de volatilitate în trecut, însă scăderile se pot corecta în timp.

Lună de lună, fiecare angajat român contribuie cu 15% din salariu către sistemul de asigurări sociale. Un procent de 3,75% este direcționat de către stat către Pilonul II de pensii private obligatorii.


Citeşte întreaga ştire: Coronavirusul atacă pensiile a 7,5 milioane de români. Cu cât a scăzut valoarea conturilor din Pilonul II de la declanșarea pandemiei

Articolul precedentDe ce vrei să cumperi aparat nou dacă nu faci teste? Coronavirusul nu poate fi ascuns sub preș!
Articolul următorIoana Ene Dogioiu (ziare.com): Păcăleala liberală de 1 Aprilie