La doar câteva zile de la Crăciun, românii au aglomerat din nou piețele și supermarketurile, pentru că își fac ultimele provizii pentru masa de Revelion. De la pește, brânză și vin, până la sfeclă și țelină, coșurile și sacoșele se umplu rapid. La mare căutare pentru masa de Revelion sunt peștele, șampania, strugurii sau rodiile.

„Dacă Crăciunul e foarte restrictiv și există un meniu prescris, ca să zic așa, de la care nu prea te abați, pentru că nu toată lumea își poate asuma privirile acre ale soacrei sau ale prietenilor mai conservatori, Revelionul e un debușeu, ne lasă să facem ce vrem, e foarte permisiv și mai mult decât atât, pentru că este o sărbătoare mult mai recentă și laică, se pretează foarte bine să punem pe masă lucruri mai speciale”, spune Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară.

Ce pun românii pe masă de Revelion

„Am făcut salată, piftie, sarmale, supă cu găluști și acum am venit să mai luăm ceva, că cu nebunia asta așa, am zis hai să mergem acum, că după Revelion o să fie prăpăd”, spune o femeie.

 A fost coadă la galantarele de lactate. Clienții fac ultimele cumpărături pentru masa Revelion, iar din farfurii nu pot lipsi brânzeturile.

– Telemea, brânză de vacă, smântână, lapte. A mers foarte bine până acum, spune vânzătoarea.

– A mers bine? Deci vine lumea la piață…

– Vine. Ia, uitați-vă ce e aici. Ca de sărbători.

Mulți clienți au venit cu liste de cumpărături, pentru că știu exact meniul pentru masa de Revelion.

– Ce-o să aveți pe masă?

– O ciorbiță de burtă, niște sarmale și poate o salată de boeuf, că deja suntem plini, spune o clientă.

– Sarmale, friptură, cozonaci, prăjituri. De toate, spune o altă femeie.

– Sfeclă roșie, țelină, altceva nu, explică un bărbat de ce a venit în piață.

– Ce o să pregătiți de Revelion?

– Doamna soție se ocupă, spune el mucalit.

Semnificația peștelui și alte superstiții

De-a lungul timpului au apărut mai multe superstiții și obiceiuri legate de masa de Revelion.

De pe masa dintre ani nu trebuie să lipsească peștele, spune tradiția.

„La noi se păstrează tradiția, se mănâncă pește, se zice să fii mai ușor sau mai suplu. Eu, fiind și pescar, îmi păstrez din peștele pe care l-am prins pe parcursul anului”, mărturisește un bărbat.

La un magazin cu păstrăvi, comenzile au curs în ultimele zile. Un kilogram costă 27 de lei.

„Tot întreabă lumea și am încercat să ne aprovizionăm, sperăm să ajungă”, spune Maria Raduly, comerciant.

„Așa știm de la părinți, că în noaptea de Anul Nou, în ziua de Anul Nou trebuie să mănânci pește, să-ți fie mai bine”, explică o clientă.

„Încă o superstiție la noi, așa am moștenit eu de la părinții mei, este să ai un loz sau să joci la 6 din 49. Noi luăm câte un loz, îl răzuim și vedem dacă suntem norocoși sau nu”, spune un bărbat. 

„Pește, 12 boabe de struguri și să ne îmbrăcăm cu ceva nou. Nu pui, că se zice că râcâie, se duce norocul”, detaliază o femeie alte câteva superstiții.

„Un pește ușurel și fructe, iar spre zi, sana sau iaurt”, dezvăluie un domn ce va mânca de Revelion.

„S-a creionat în ultimii zeci de ani un meniu de Revelion: ouă umplute, salată beuf. Avem pește, pentru că se spune că peștele înoată prin apă și așa am putea și noi înota printre probleme și necazuri, fără să ne atingă. Mai există curcan sau cel puțin în meniurile interbelice exista foarte mult curcan. Ce este obligatoriu este să ai tort și șampanie la miezul nopții și să porți ceva roșu și – mai nou – să ai bani asupra ta. Înainte, erau boabele de grâu, ca să te păzești de foamete în anul care vine”, detaliază Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară.

Cât cheltuiesc românii pentru masa de Revelion

Câteva sute de lei lasă fiecare cumpărător la casele de marcat. Un sondaj recent arată că majoritatea românilor aveau de gând să cheltuie cel mult 500 de lei pentru masa de Revelion, 12 la sută estimau că vor cheltui între 500 şi 1.000 de lei şi doar 4 la sută aveau de gând să aloce mai mult de 1.000 lei.

Magazinele vor rămâne deschise inclusiv pe 31 decembrie, însă vor avea program redus. În prima zi din an, toate hipermarketurile vor fi închise.

Cine vrea să stea mai puțin în bucătărie zilele acestea comandă, însă, meniul de Revelion la firmele de catering sau speră să prindă unul dintre ultimele locuri la restaurant, unde singura grijă va fi ținuta.

Cei care vor să își ușureze munca apelează la firmele de catering. Prețul unui platou pentru 10 persoane începe de la 200 de lei.

„Avem mai multe comenzi pentru platouri reci. Sunt minuturi, ce poți să iei cu mâna foarte ușor, se păstrează foarte bine, 2-3 zile le poți consuma liniștit”, spune Radu Darna, managerul unei firme de catering.

Cea mai simplă variantă rămâne o masă la restaurant. Într-un local din Oradea, un bilet pentru petrecerea de Revelion este de 350 de lei. În preț, clienții au mai multe feluri de mâncare și băutură la discreție.

„Le oferim două variante de meniu, la prețuri diferite, unul este bazat pe mai multe feluri de pește. Este un meniu foarte diversificat, având open bar la băuturi alcoolice. Avem ocupat 30 la sută din capacitatea restaurantului”, explică Mirela Pop, șef de sală.

Autoritățile au eliminat restricțiile de Revelion, astfel că petrecerea poate continua până dimineață. (digi24.ro)

Articolul precedentTop vânzări editoriale 2021 – Titluri de Yuval Noah Harari, J.D. Salinger, Elif Shafak, Steinhardt, Stephen Hawking, Constantin C. Giurescu, Igor Bergler
Articolul următorCe se întâmplă cu pensiile în luna ianuarie