Pensiile vor fi plătite la timp, în luna ianuarie, contrar a ceea ce susțin reprezentanții Poștei Române.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat ce se va întâmpla cu pensiile în luna ianuarie 2022. El a precizat că nu vor fi întârzieri la plata acestora și vă toți pensionarii români și vor primi banii pe 15 ianuarie.

„Se fac plățile. Am avut o discuție cu directorul general adjunct de la Poșta Română. Am stabilit să facem eforturi astfel încât în intervalul 6-15 ale lunii pensiile care se plătesc prin factorul poştal să ajungă la oameni. În cazul pensiilor care se încasează pe card nu există nici o modificare, toate vor fi plătite până pe 15 ianuarie. Vom avea mobilizare şi pensiile vor fi plătite la timp”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Precizările sale vin în contextul anunțului făcut de Compania Națională Poșta Română. Potrivit reprezentanților instituției, în luna ianuarie distribuirea pensiilor va fi întârziată cu două zile. Aceasta deoarece banii pentru drepturile sociale vor fi viraţi în conturile companiei începând cu 4 ianuarie.

Ajutor pentru cei cu pensii mici

În acest context, ministru Muncii a explicat că toţi care vor primi pensii de cel mult 1.600 de lei după majorarea cu 10% vor beneficia de un ajutor de până la 1.200 de lei.  Acesta va fi plătit doar în luna ianuarie, astfel că cei cu venituri mici vor ajunge la 2.200 de lei

„Sprijinim partea de jos a pensiilor. 2,45 de milioane de persoane se incadreaza la acest ajutor financiar care se primeste o singura data in luna ianuarie şi care pleacă de la 1.200 de lei, gradual, astfel încât am plecat cu pensia minimă 1.000 de lei, sprijinul de 1.200, valoare totală de 2.200. Toti cei până în 1.600 lei vor avea în luna ianuarie acest ajutor”, a explicat Marius Budăi.

Ce se întâmplă cu salariul minim

Ministrul Muncii a explicat ce se va întâmpla cu salariul minim pe economie și cum va fi majorat după doi ani de la angajare. Guvernul a adoptat actul normativ care prevede că, din 1 ianuarie, angajatorii nu vor putea păstra pentru mai mult de doi ani un angajat plătit cu salariul minim.

„Trebuie să avem un parteneriat cu oamenii de afaceri, care trebuie să aibă un parteneriat onest cu angajaţii lor. Trebuie să-i sprijinim pe angajatori ca în această perioadă de doi ani de zile, angajatorul să-şi califice angajatul, astfel încât această plată cu salariul minim să fie eradicată. Nu poti să spui că ţii un zidar cu salariul minim pe hârtie. Nu se poate aşa ceva. Până la urmă toţi angajatorii reclamă faptul că nu au oameni calificaţi”, a explicat ministrul Marius Budăi la România Tv. (sursa)

Articolul precedentDe ce peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion? Alte tradiții la care țin românii în noaptea dintre ani și cât cheltuiesc
Articolul următorDirector OMS: Faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în 2022