Purtarea măștii peste tot în spații publice ar trebui să fie o măsură obligatorie acolo unde există o rată mare de infectare cu noul coronavirus, spun experții în sănătate publică. Legal, decizia ar trebui luată de autoritățile locale. Mai este însă o decizie, cea politică, și ea este motivul pentru care la nivelul GCS și al Guvernului nu se ia încă în considerare purtarea măștii peste tot în spații deschise, de teama ostilizării electoratului înainte de alegerile parlamentare.

Capitala este în ultima săptămână în topul raportărilor de infectare cu noul coronavirus. CMSU a luat o serie de măsuri restrictive, inclusiv de închidere a unor afaceri, dar nu se ia în calcul impunerea obligativității purtării măștii în toate spațiile publice.

„În momentul de față nu avem prevăzută o extindere a unei asemenea măsuri”, a declarat prefectul Bucureștiului, Gheorghe Cojanu, pentru Digi24.ro.

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise e „o variantă”, dar cei aflați la putere nu vor să ia decizii „abrupt”. Explicația stă în contextul electoral al acestei perioade. Guvernanții nu doresc să ostilizeze alegătorii.

Ce spun experții

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș Bolyai spune că restricțiile care au fost reimpuse în București nu vor diminua numărul îmbolnăvirilor zilnice în următoarea săptămână și jumătate.

„Cel puțin pentru următoarea săptămână – săptămână jumate, nu va încetini ritmul îmbolnăvirilor, pentru că orice măsură luată astăzi va avea efecte de-abia peste două săptămâni, pentru că există o perioadă de latență”, a precizat acesta, la Digi24.

Articolul precedentALARMANT! Câte doze de Remdesivir mai sunt în depozite, în contextul în care România se confruntă cu o explozie de cazuri COVID-19?
Articolul următorGermania a adăugat toată România pe lista sa roșie