Numită de francezi Poisson d’Avril, iar de englezi, April Fools’ Day, data de 1 aprilie – Ziua păcălelilor – este, de câteva secole, prilej de glume și farse.
Cea dintâi referire la o zi a păcălelilor datează din anul 1392 ( Marea Britanie) și apare în scrierile poetului Geoffrey Chaucer. Este vorba despre o poveste despre un cocoş păcălit de o vulpe chiar pe 1 aprilie.
Potrivit altor surse arată, originea Zilei păcălelilor s-ar regăsi prin 1539, într-un fragment dintr-un poem flamand ce face referire la un boier care şi-a păcălit servitorul tot pe această dată. Potrivit The Museum of Hoaxes din San Diego, California, aceasta ar fi cea mai veche referire la Ziua păcălelilor.
Unii istorici originari din Franţa spun că Ziua păcălelilor ar fi legată de mutarea Anului Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie, când a fost adoptat şi calendarul gregorian, în secolul al XVI-lea.
Dacă anterior, în vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea în ultima săptămână din martie, dintr-o dată, petrecerea s-a mutat la 1 ianuarie. Cum obiceiurile sunt greu abandonate şi nu toată lumea s-a obişnuit uşor cu schimbarea, n-au fost puțini cei care au continuat să-şi trimită felicitări şi să-şi facă urări de Anul Nou la 1 aprilie. Au devenit astfel ţinta glumelor și farselor și li s-a spus „nebunii de aprilie!“ sau „păcăliţii de aprilie”.
Poisson d’Avril, în Franța
La francezi, păcăliții au primit porecla de „Poisson d’Avril“ (peşte de aprilie) şi au fost nevoiți să poarte toată ziua o hârtie în formă de peşte prinsă pe spate. Semnificația peștelui este una astrologică, pentru că, în aprilie, soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor. Obiceiul ca cei traşi pe sfoară să poarte peşti desenați li s-a părut amuzant francezilor, care l-au perpetuat.
April cuckoo, în Scoția
Păcălelile de 1 aprilie au devenit un obicei și în ţările vecine. „April Fools’ Day“ a început să fie sărbătorită în Anglia prin secolul al XVIII-lea, după ce a fost împrumutată de la germani. Păcăliților li s-a spus „noddy“ (găgăuţă), iar purtatarea unei cozi agăţate de pantaloni sau fustă era pedeapsa pentru căderea în capcana farselor.
În Scoţia, cei cărora li s-au făcut farse au fost porecliți „April cuckoo“ (cuc de aprilie), pentru că aceasta este pasărea care vesteşte sosirea primăverii.
Românii au început să considere 1 aprilie o zi a păcălelilor abia pe la finalul secolului al XIX-lea. (sursa)