Ministerul Mediului a anunțat miercuri, 24 august, că sistemul de garanție-returnare a sticlelor din plastic a intrat în ultima etapă.

Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de Hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje.

Astfel, S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare.

„Implementarea SGR în România va avea o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care țara noastră și le-a asumat. Prin desemnarea RetuRo ca administrator al SGR, intrăm practic în ultima etapă a procesului de implementare, aceea de construcție efectivă a sistemului. În perioada imediat următoare vom avea o întâlnire cu reprezentanții companiei, în cadrul căreia vom discuta și stabili planul de implementare, calendarul și etapele acestuia. Chiar dacă vorbim despre un proces de implementare foarte complex, o provocare reală pentru toți factorii implicați, un lucru este cert: România are nevoie de un SGR 100% operațional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Desemnarea Administratorului SGR își propune uniformizarea și menținerea unei coerențe în implementarea sistemului de garanție-returnare, la nivel național. În acest mod, returnarea va fi mai facilă, ceea ce va conduce la creșterea cantității de materiale colectate.

SGR presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.

SGR se referă la ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase. Cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată prin operatorul unic de sistem (RetuRo), la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja.

S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A. este o entitate în care se regăsesc reprezentanții producătorilor, ai comercianților, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului, cu un procent de 20% din acțiuni.

Mod de funcționare

Potrivit Hotărârii de Guvern adoptate anul trecut, începând cu data de 1 octombrie 2022, comercianții sunt obligați să perceapă garanția de la consumatorii sau utilizatorii finali.

  • Cumperi o băutură de la magazin cu volumul între 0,1L și 3L (ambalaj de sticlă, plastic sau metal care conține apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase) și plătești o garanție de 0,50 RON.
  • Asigură-te că eticheta este intactă, ambalajele sunt curate și dopul este pus. Ulterior, adu-le la punctul de returnare pentru a primi înapoi garanția.
  • Ambalajele colectate vor fi reciclate și transformate în alte ambalaje pentru băuturi. (ziare.com)

Articolul precedentPeste 40.000 de curieri se transformă în agenţi ai Fiscului din noiembrie. Curierii vor completa declaraţii informative despre orice colet cu plata ramburs. Ce date vor trimite către Fisc
Articolul următorBolojan, naș la nunta unui fiu de baron penelist, retrogradat de Poliție după chefuri cu interlopi