România are mai mulți bolnavi confirmați cu coronavirus în afara spitalelor, decât în spitale. Conform unor date dezvăluite de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, din peste 5.200 de persoane depistate pozitiv cu Covid-19 în intervalul 3-15 iulie, doar 1628 au dorit să se interneze.
Restul persoanelor au refuzat internarea și s-au dus fiecare la casele lor. Acestora li se adaugă și cei 757 de pacienți care erau internați deja în spitale și au fost externați la cerere.
„Începând de pe 3 și până pe 15 am avut 5.200 depistați pozitiv, dintre care doar 1628 au vrut internarea. Gândiți-vă că aceste persoane care sunt pozitive, neavând nicio implicare legislativă, pot face ca transmiterea în comunitate să fie extinsă.
În acest moment avem acea transmitere accentuată în comunitate. Rămâne ca fiecare focar în parte să fie evaluat în anchete epidemiologice, iar rezultatele le vom da în perioada următoare.
Eu sper să avem cât mai repede acea lege a carantinării și izolării, care să ne permită să intrăm pe un făgaș normal, să avem pârghiile tratării acestei pandemii”, a declarat Nelu Tătaru.
Mai puțin de 4.000 de bolnavi Covid-19 mai sunt în spitale
România are, în data de 16 iulie, 10.843 cazuri active, din care 2.146 asimptomatice. Adică persoane confirmate cu coronavirus și care încă sunt purtătoare ale virusului.
Dintre aceste peste zece mii de cazuri, doar 3690 persoane sunt internate în secțiile spitalelor, iar alte 261 în ATI, ne spun datele oficiale, obținute de Observator. Adică un total de 3951 de pacienți internați, ceea ce înseamnă că aproape 7.000 de persoane purtătoare ale virusului SARS CoV-2 umblă libere pe străzi.
Ce nu mai știu însă autoritățile este câți dintre acești 6.892 români s-au vindecat între timp, în lipsa unui control ferm asupra cazurilor active. (sursa)