Am explicat recent la Digi24 de ce inițiativa programului „Noua Casă” (creditul maxim crește de la 70.000 de euro la 140.000 de euro, cu o valoare a garanției de 80%) este foarte nocivă pentru consumatori:

– distorsionează piața prin susținerea artificială a cererii și, implicit, a prețului. În Croația, o măsură similară a dus la creșterea prețului cu 20% în maxim 1 an

– în lipsa acestui program, cererea solvabilă va rămâne foarte jos (puțini pot plăti un avans de 25% la dobânzi mai mari, în lipsa garanțiilor de stat), iar oferta va continua să crească (autorizațiile și proiectele în curs de execuție au crescut mult în ultimii ani) 

– aceste credite scumpe au risc mare de default în următorul deceniu. Deja garanțiile oferite prin „Prima Casă” se ridică la 40 miliarde RON, aproape jumătate din soldul tuturor creditelor ipotecare și 4% din PIB. Riscul asupra deficitului bugetar poate fi unul sistemic!

– luxul (locuințe de 120 mp și credite de 140.000 euro) NU se subvenționează / facilitează cu garanții de stat (banii tuturor contribuabililor). Programul trebuie orientat către cei vulnerabili, cu venituri mici și care vor să-și întemeieze o familie, nu către cei cu salarii mari care vor să trăiască în lux, cu împrumuturi scumpe garantate pe bani publici

– nu există o nevoie socială (condiționarea dimensiunii familiei sau numărul de copii) și încurajează specula pe bani publici (oricine poate beneficia, chiar dacă are 3-4 case)

“Follow the money!” Cine câștigă?

– câștigă dezvoltatorii (prin creșterea prețului)

– câștigă intermediarii și notarii din comisioane

– câștigă statul prin TVA aplicat la prețuri mai mari

Cine pierde? Consumatorul, care este stimulat să se îndatoreze scump și cu riscuri de rambursare foarte mari. Se vinde iluzia luxului abordabil, un „măr otrăvit”. Câți dintre ei își permit asemenea credite pentru aceste locuințe, având în vedere riscurile majore din următoarea perioadă? 

La scurt tiimp după ce am vorbit Digi24 despre cadoul oferit dezvoltatorilor prin dublarea plafonului la „Noua Casa” și încercarea de umflare artificială a prețurilor pe spinarea cumpărătorilor, am fost sunat de către un important dezvoltator cu proiecte în zona de nord a Bucureștiului.

El: Iancule, nu ai dreptate! Trebuie să construim și să modernizăm orașele mari, să mutăm lumea în locuințe moderne și spațioase, viitorul este al telemuncii. Sunt unii care construiesc „chibrituri” la 65.000 euro care se dărâmă la primul cutremur și fac concurență neloială.

Eu: Corect! Dar să fie la prețul corect. Nu pe suferința românilor care plătesc creditele de 140.000 euro în două vieți!

El: Nu se poate oferi calitate în zonă bună la un preț mai mic.

Eu: Cât te costă această calitate / mp? Maximum 1.000 euro / mp?

El: Depinde cu parcarea, terenul și spăgile pentru autorizații. Dar nu trece de 1000 …

Eu: Și atunci? Construiți cu 1 leu, vindeți cu peste 2, și clientul plătește în +25 de ani peste 4 lei. Ajunge să plătească peste 300.000 euro, plata integrală a creditului pentru 2 camere sau peste 400.000 la 3 camere. Deci?

El: Treaba lor, să vină ei să construiască, să găsească oameni pentru șantier, materiale, să obțină autorizații, să lupte cu birocrația din România. Dacă nu dublezi banii în 3-4 ani (autorizație-construcție-vânzare) nu se merită efortul și bătaia de cap). Avem nevoie de stimulare, piața e blocată din martie, noi putem să absorbim românii întorși în țară și să aducem locuri de muncă.

Eu: În România, randamentul pe capital investit în business este 11% / an, la voi peste 40% . De ce sunteți voi mai privilegiați? De ce primiți voi facilități fiscale la contribuțiile pe muncă, și alții sunt defavorizați?

El: Pentru că putem. (țineți minte?)

România, țara unde unii sunt mai egali decât alții. Unde unii pot, pentru că se poate, iar alții nu pot, pentru că la ei nu se poate. Țara unde „dai un ban, dar cântă”.

În fine, am fost de acord să fim în dezacord, dar amândoi știm că toți câștigă din asta (dezvoltatori, intermediari, stat), cu excepția „fericitului cumpărător”. Să trăim bine! (sursa)

preluare din republica.ro / autor – Iancu Guda

Articolul precedentDate oficiale: România are mai multe persoane confirmate Covid-19 în afara spitalelor, decât internate
Articolul următorLegea carantinei şi izolării a fost adoptată de Parlament. Cele mai importante modificări decise de aleși