Așa cum Bihor News a scris deja, Spitalul municipal din Oradea a fost desemnat de guvern ca spital suport pentru pacienții infectați de coronavirus. Doar că, spune Dacian Foncea, fostul director al spitalului, ”SPITALUL CLINIC MUNICIPAL ”Dr. Gavril Curteanu” ESTE FALIMENTAR, MEDICAL ȘI FUNCȚIONAL, DE CEL PUȚIN 10 ANI ÎNCOACE, IAR ÎN PREZENTA CRIZĂ A CORONAVIRUSULUI, ACEST SPITAL NU POATE ACOPERI NEVOILE POPULAȚIEI!

Ne punem și noi întrebarea: fiind primar din 2008, Ilie Bolojan are o RESPONSABILITATE pentru această situație?

Într-o serie de dezvăluiri incendiare făcute pe blogul propriu foncea.ro, fostul manager spune că a fost ”înjurat, defăimat, batjocorit și prigonit de la Municipal ”, pentru că primarul Ilie Bolojan dorea liniște la spital, care a rămas acum în ”mâna clanurilor, ”căpușelor” și medicilor-vedetă.”

”Constat, spune Dacian Foncea, că în această perioadă de patru luni de când am fost prigonit din funcția de Manager al spitalului public, toate sunt în regulă în Spitalul Municipal, nu mai este nicio problemă, e liniște totală… Sunt două variante posibile: sau cei care mi-au vrut răul sunt tâmpiți (fiind evidentă făcătura acestora din 2019 în raport cu mine) sau sunt rău-voitori la adresa populației, deoarece problemele au rămas  cel puțin aceleași în spital și în plus le-au acutizat ascunzându-le, dar ce e și mai grav, au creat alte disfuncționalități majore care blochează spitalul.”

Iată ce scrie Dacian Foncea despre capacitatea Spitalului municipal din Oradea de a gestiona cazurile de pacienți infectați cu coronavirus.

  • Nu vreau să alarmez pe nimeni și nu doresc să dezvolt un scenariu apocaliptic, ci abordând foarte realist situația actuală,  plecând de la declarațiile lui Raed Arafat că vreo 20% din pacienții internați cu coronavirus vor avea nevoie de TI (terapie intensivă), asta înseamnă pe un scenariu simplu, că: dacă vom avea în Bihor 200 de îmbolnăviri confirmate cu coronavirus (având în vedere că toți cetățenii proveniți din focare care intră în țară prin vama Borș rămân în carantină în Bihor), pe o rată apreciată de Raed Arafat, cel puțin 40 dintre pacienți vor avea nevoie de TI.
  • Secția de ATI  a Spitalului Municipal este sufocată de pacienți de ani mulți și fără coronavirus! Chiar dacă am amenajat în cel mai profesionist mod posibil, la standarde mondiale de top cele 10 paturi în 2019, nici acum conducerea interimară nu are capabilitatea de a dota acest nou ATI!
  • Conducerea interimară (Manager interimar, Director Medical interimar) a Spitalului Municipal trebuia să facă aceste demersuri cu mai bine de o lună în urmă! Doar că nici aceste 10 paturi de ATI nou înființate nu pot acoperi nevoia Spitalului Municipal, care pe normativele Ministerului Sănătății ar trebui să aibă minim 50 de paturi pentru asigurarea TI pentru pacienții internați, operați, tratați, îngrijiți în mod curent!
  • Deci, în condițiile unei, din păcate, viitoare posibile  pandemii de coronavirus la nivel mondial, Spitalul Municipal are acum doar 15 paturi funcționale, deși așteaptă din noiembrie anul trecut cele 10 paturi organizate pe norme europene ca să fie pornite ca funcțiune de ATI!
  • Deci, unde își va pune Oradea pacienții cu coronavirus care au nevoie de TI? Care pacient va intra pe TI când va ajunge în grupa celor 20% de care vorbește Raed Arafat, ca având nevoie de terapie intensivă? Numai anumiți pacienți? Și săracii vor fi condamnați la moarte numai pentru că, Conducerea Interimară Medicală a Spitalului Municipal nu înțelege deloc prioritățile spitalului public?
  • De ce se insistă pentru rețeaua de vacuum, care nu numai că nu este necesară, dar încurcă prioritățile ”0” ale spitalului, ale comunității, ale vremurilor pe care le trăim?
  • Să fie oare vreo șpagă bună pentru cineva care a insistat foarte mult încă de la începuturile proiectului european ca să fie cuprinsă această lucrare de transport vacutainere cu vacuum?
  • Chiar să nu conteze interesul public imediat privind sănătatea populației și să primeze ambițiile veunui șpăgar sau sabotor?
  • SPITALUL ARE NEVOIE DE PATURI DE ATI: 50 DE PATURI DE ATI ÎN REGIM DE URGENȚĂ PRIORITIZATE!

Textul integral poate fi citit aici.

Articolul precedentLa ce folosesc acum regretele lui Ludovic Orban?
Articolul următorGuvernul a suspendat transparența decizională. Mediul de afaceri avertizează!