Începutul anului electoral 2024, cu patru rânduri de alegeri, arată diferențe majore între datele furnizate de institutele de sondare. Singura constantă sunt social-democrații, care conduc însă cursa procentelor cu aproximativ 30% în sondajele publicate de la începutul anului.

În contextul în care fiecare partid își face calculele pentru cele patru rânduri de alegeri de anul acesta (europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidențiale), în ultima lună au fost publicate nu mai puțin de trei sondaje, toate plasându-i pe social-democrați pe primul loc. Datele diferă însă în cazul celui de-al doilea loc, în funcție de firma de sondare şi de cine a comandat cercetarea sociologică.

PSD, constant pe primul loc

Potrivit unui sondaj realizat la comanda PNL, liberalii (20%) şi social-democrații (30%) reușesc să obțină împreună 50% din voturi la următoarele alegeri europarlamentare, acest scrutin urmând a influența strategiile ulterioare ale partidelor. Sondajul, realizat pe un eșantion de 1.000 de subiecți, la nivel național, plasează pe următoarele locuri AUR, cu 18%, în ușoară scădere după ultimele scandaluri, şi USR, cu 14%. O proporție de 6% ar vota formațiunea SOS, fondată de senatoarea Diana Șoșoacă, urmând UDMR, cu 5%.

Un alt sondaj, realizat la comanda USR, la nivelul municipiului București, plasează formațiunea condusă de Cătălin Drulă pe locul doi la alegerile europarlamentare, cu 26,5%, imediat după PSD, care ar obține 33,7%.

Potrivit sondajului realizat de Ipsos, în perioada 1.11-18.12, pe un eșantion de 5.400 de persoane, PNL s-ar clasa pe locul trei, cu 16%, urmat de AUR, cu 10%.

AUR, procent-surpriză

Ultimul sondaj, realizat de Sociopol în perioada 8-17 ianuarie, pe un eșantion de aproximativ 1.000 de persoane, plasează, în intențiile de vot pentru europarlamentare, PSD la 29%, AUR la 23%, urmat de PNL, cu 17%.

Alianța USR, PMP și FD ar lua 13 procente, UDMR – numai 5%, iar Diana Şoşoacă – 3%. (sursa)

Articolul precedentCe se schimbă la Codul Rutier în 2024. De la amenzi mai mari, la schimbarea permiselor, ce noutăți urmează pentru șoferi
Articolul următorCFR: În 2023, întârzierea medie pe tren CFR Călători a fost de circa 8 minute  / Numărul călătorilor a crescut cu 5% faţă de anul 2022