Într-o lume deseori dură, nimeni nu poate fi învinuit pentru că tânjește după puțină relaxare. De la pături cu greutăți la romane despre crime și mistere, până la restaurante întregi și cărți de bucate bazate pe mâncărurile confortabile din copilărie, apetitul pentru lucruri confortabile continuă să crească, scrie ABC News.

Acum, unii caută confort chiar și în efortul lor fizic. Se pare că intră în era „cozy cardio” (cardio confortabil), o activitate care se află chiar la intersecția dintre antrenamentul la sala de sport, o seară de relaxare… și ora de culcare.

Această metodă de ardere (minimă) a caloriilor a câștigat popularitate pe TikTok și Instagram încă de când o femeie pe nume Hope Zuckerbrow a început să posteze videoclipuri la sfârșitul anului 2022 și este cel mai bine descrisă prin lucrurile pe care nu le necesită.

Pentru „cardio confortabil” nu trebuie:

  • să te strecori în haine de antrenament din spandex;
  • să ieși afară în frig sau să conduci spre o sală de sport cu lumini fluorescente;
  • să ridici lucruri grele;
  • să te extenuezi pe ritmuri muzicale:

Cardio confortabil implică pur și simplu mersul pe loc – în confortul propriei case, folosind o mini bandă de alergare sau un „walking pad”. Fără stres, fără taxe de abonament, fără alți abonați în formă mult mai bună. Și poți avea chiar și o ceașcă de ceai fierbinte lângă tine.

„Primesc atât de multe mesaje de la bărbați și femei – atât de mulți oameni – care spun ceva de genul: „Îți mulțumesc foarte mult pentru că mi-ai cam schimbat mentalitatea despre ceea ce credeam că ar trebui să fie exercițiul fizic”, spune Zuckerbrow. „Pare atât de fezabil”.

Cheia este pregătirea.

Purtând pantaloni de trening moi și tricoul tău confortabil preferat, aprinzi câteva lumânări parfumate, faci un smoothie sănătos sau un ibric de ceai, stingi luminile și pui o emisiune TV sau un film preferat. Cu băutura la îndemână, te plimbi timp de o oră în timp ce te pierzi în ceea ce urmărești, poate mergi puțin mai viguros după ce te-ai încălzit.

Nu mai e nevoie de principiul „fără durere nu se câștigă”. Cardio-ul confortabil recunoaște că poate nu mai poți suporta prea multă durere în acest moment, așa că bucură-te să faci câțiva pași în timp ce te uiți la „The Bear” în pijamale și numește asta „antrenament”.

Când Zuckerbrow postează pe rețelele de socializare, „80% până la 90% din videoclip în sine sunt eu care romantizez exercițiul pe care urmează să îl fac”, spune ea. „Îmi pregătesc băutura mea preferată și aprind niște lumânări și produse Scentsy și îmi pregătesc emisiunea TV”.

Nu, mersul pe jos nu o să-ți confere un abdomen plat.

Dar ar putea oare cardio-ul confortabil, care îți oferă cele mai atrăgătoare aspecte ale unei seri de leneveală în timp ce te ține departe de canapea, să-i ajute chiar și pe cei care evită cu îndârjire sălile de sport să se țină de exerciții fizice mult timp după ce se încheie sezonul rezoluțiilor de Anul Nou?

Pentru persoanele care se luptă cu barierele comune în calea exercițiilor fizice, răspunsul ar putea fi da, spune Alex Montoye, profesor asistent de fiziologie clinică la Alma College din Michigan.

Montoye avertizează că, dacă treci de la antrenamente zilnice viguroase la ceva atât de liniștit, beneficiile pentru sănătate pot scădea. Dar pentru cineva care altfel s-ar uita la televizor de pe canapea, spune el, este un progres să se uite la televizor în timp ce merge – mai ales dacă devine un obicei zilnic.

Oamenii se străduiesc să mențină obiceiurile sănătoase, ceea ce face ca exercițiile fizice confortabile să fie „un fel de idee genială”, spune Catherine Sanderson, profesor de psihologie la Amherst College din Massachusetts și autoare a cărții „The Positive Shift: Mastering Mindset to Improve Happiness, Health, and Longevity” (Schimbarea poizitvă: Stăpânirea mentalității pentru a îmbunătăți fericirea, sănătatea și longevitatea).

„Se potrivește cu multe din ceea ce știm despre cum să determinăm oamenii să mențină efectiv schimbarea comportamentului”, spune Sanderson.

Pe lângă eliminarea barierelor din calea exercițiilor fizice, spune ea, „se bazează foarte mult pe ceea ce psihologii ar numi consolidarea pozitivă – ideea de: ‘Nu este vorba doar de faptul că fac exerciții fizice’. Am ocazia să mă uit la emisiunea mea preferată. Mă conectez la ceva ce vreau să fac deja”.

Abordarea confortabilă funcționează și pentru cei care frecventează sala de sport și care se simt epuizați de ideea de a se strădui constant.

Ko Im, care promovează sănătatea mintală care a predat yoga și meditație în New York și în alte orașe din SUA, își amintește de o perioadă, acum câțiva ani, când „provocările yoga” erau la modă.

„Era postura de yoga a zilei – posturi de yoga foarte, foarte grele”, spune Im. Mai recent, ea vede oameni care se forțează să ajungă în clasamentul tuturor programelor de exerciții la care iau parte sau să mai slăbească cinci kilograme.

„Ceea ce îmi place”, spune ea, „este ideea de a te bucura de călătorie, nu de scop. Mă simt bine în corpul meu astăzi?”.

Pe măsură ce cardio-ul confortabil câștigă tracțiune, Zuckerbrow primește vești de la oameni care nu și-au dat seama că se pot bucura de călătorie.

Alyssa Royse, proprietara Rocket Community Fitness din Seattle, a alternat între antrenamente complete la sala de sport și exerciții confortabile acasă. În unele zile, preferă să scape de orice altă distragere și pedalează în timp ce se uită la „cea mai proastă emisiune TV pe care o pot găsi, pentru că îmi duce creierul în altă parte”.

Denumirea de „Cozy cardio”, prietenoasă cu hashtag-urile, ar putea suna ca un oximoron. Dar poate că, pe măsură ce 2024 prinde rădăcini, este compromisul de care cultura noastră are nevoie.

Să traversezi orașul cu mașina pe vreme geroasă și să împingi o oră de Zumba sau să rdici greutăți de 20 de kilograme pur și simplu nu este posibil în unele zile. Dar să aprinzi o lumânare în sufragerie și să mergi cinci kilometri în pijama în timp ce revii la ultimul sezon din „Succession”? Asta este la îndemână.

Și s-ar putea să vă ofere suficiente endorfine și să vă aducă suficient oxigen în plămâni pentru a face față oricărei crize globale care ar putea apărea mâine.

„Prea mulți oameni privesc exercițiile fizice ca pe o chestie de totul sau nimic”, spune Royse. „Nu le oferă oamenilor spațiu pentru a se bucura de prezent. Și cred că acest lucru este incredibil de important”. (sursa)

Articolul precedentBURSĂ. Superoferta pe care ai primit-o este, de fapt, o mare țeapă. Ce se ascunde în spatele promisiunii de „câștig garantat”
Articolul următorStudiu. Oradea este cea mai bună destinație pentru turiștii care vor să doarmă