Activistul pentru drepturile omului și arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Apostolice Grigori Mihnov-Vaitenko, care a fost reținut din cauza intenției sale de a ține o slujbă de pomenire pentru Aleksei Navalnîi, a fost internat de la secția de poliție, a declarat deputatul Adunării Legislative din Sankt Petersburg Boris Vișnevski, citat de Meduza.io.

„Grigori Mihnov-Vaitenko a fost internat în spital cu un accident vascular cerebral. La secția 43 de poliție, avocatul său a chemat o ambulanță, Grigori a fost dus la spital și s-a luat decizia de internare. Tocmai am vorbit cu el”, a scris Vișnevski.

Preotul plănuia să țină o slujbă de pomenire pentru Aleksei Navalnîi la Monumentul Solovețki din Piața Treimii. El a anunțat acest lucru pe Facebook în seara zilei de 16 februarie. A doua zi dimineață, Mikhnov-Voitenko a fost reținut de poliție când a părăsit casa.

Potrivit OVD-Info, împotriva duhovnicului a fost întocmit un proces verbal în temeiul articolului de organizare a unui miting neaprobat și plănuiau să-l țină în arest până la proces, care, după cum au scris activiștii pentru drepturile omului, avea să aibă loc pe 19 februarie.

Slujba de pomenire pentru Navalnîi a fost în cele din urmă condusă de un alt preot al Bisericii Ortodoxe Apostolice.

„Gândește-te: într-o țară în care majoritatea mărturisește Ortodoxia, unde se vorbește mereu despre valori, credință și tradiții ortodoxe, un preot ortodox vrea să țină o slujbă de pomenire. Și pentru aceasta este reținut și judecat”, a comentat Vișnevski despre situație.

În orașele rusești, precum și în alte țări, au loc mitinguri în memoria lui Aleksei Navalnîi. Potrivit OVD-Info, în dimineața zilei de 18 februarie, peste 400 de persoane au fost reținute în 36 de orașe ale Federației Ruse.

Majoritatea arestărilor au avut loc în Sankt Petersburg. Instanțele locale au luat deja primele decizii cu privire la cei reținuți din 16 februarie. (sursa)

Articolul precedentȘoșoacă, acuzată de soț că face „abuzuri” în fruntea S.O.S România
Articolul următorMacarena. Mic tratat despre ipocrizia colectivă (VIDEO)