La finele anului trecut, presa anunța cu titluri mari că s-a reziliat contractul pentru renovarea Policlinicii vechi din Oradea și că urmează să se obțină în viitor o finanțare europeană pentru această lucrare. Bolojan ar fi… convins constructorul să renunțe la proiect!

Suntem aproape siguri că și constructorul îl va convinge pe Bolojan să re-câștige lucrarea…

Mare succes (sic!) al administrației peneliste. De fapt, o mare minciună din punctul meu de vedere și am să explic și de ce.

1. Depunerea unui proiect nou pe finanțare europeană înseamnă în primul rând un nou set de studii de fezabilitate, un nou proiect tehnic și arhitectural, asta după ce deja se cheltuise o sumă de bani pentru vechile studii și aprobări.  Deci, cheltuim de două ori cu studiile și aprobările doar ca să NE facem reclamă. Nu prea sună a administrare corectă a banului public. Asta e… În Bihor unii s-au obișnuit să scrie după dictare, nu să gândească atunci când vine vorba de realizări… mărețe.

2. Ni se spune că noile studii contractate vor fi în concordanță cu noua linie de finanțare care urmează să fie deschisă și că proiectul se va depune imediat. Surpriză! Suntem în 24 februarie, Dragobete, și linia de finanțare nu este deschisă. Cei interesați pot verifica acest lucru accesând acest link. Dacă linia de finanțare nu este deschisă, la ideea că se va depune proiectul pe perioada de finanțare 2021-2027, vă invit să accesați și următorul link. De unde știu cei de la CJ Bihor care vor fi exact cerințele din ghid??? Graba cu care se reziliază un contract și se fac noi contracte nu dă de gândit un pic? Dar, ce contează? Unii scriu după dictare, fără să gândească.

3.  Orice axă deschisă e un concurs de proiecte, dragi cititori, deci există șansa ca acest proiect să nu fie finanțat, cu toată susținerea la limita legii și cu tot lobby-ul de care se bucură conducătorii noștri la ADR Nord Vest. Dacă proiectul nu va fi finanțat, atunci ce va fi? În loc să avem, în doi, trei ani o clădire refăcută, vom avea din nou conferințe de presă în care ni se vor prezenta din nou soluții extraordinare pentru această clădire, uitând că, de fapt, deja exista un contract pentru refacerea ei. Va fi un motiv să anunțăm tăieri de personal, să tăiem din cheltuielile primăriilor neaservite, să ne facem că administrăm corect și eficient banul public și, desigur, unii din nou vor scrie după dictare, fără să gândească.

4. Principalul “motiv” aruncat pe piață pentru această decizie este faptul că investiția urma să se realizeze dintr-un împrumut accesat de vechea conducere – știm, a fost rea, samavolnică, fără viziunea magnifică a marelui cârmaci. Dar, surpriză (?), exact la fel se procedează și la Primăria Oradea, primărie condusă de cel pe care ilustrul conducător l-a uns urmaș. În decembrie anul trecut, consilierii “magnificului” au fost chemați să aprobe un împrumut de peste 96 de milioane de lei pentru a finanța investiții în Oradea (sursa: http://oradea.ro/fisiere/module_subpagini_fisiere/1/pct.%20548.pdf). Dublul standard este evident. La Oradea, să faci investiții din împrumuturi este acceptabil, dar la (fostul) consiliu județean nu. De ce oare? Unii au scris și aici după dictare, fără să gândească.

În concluzie, este okay să cheltuim de două ori pentru studii și aprobări, fluturând posibile dar improbabile finanțări europene în condițiile în care pentru Policlinică era deja asigurată sursa de finanțare și era semnat un contract? Este bine dacă Primăria Oradea contractează împrumuturi pentru obiective de investiții, dar este condamnabil faptul că vechea conducere a CJ Bihor a făcut la fel?

Vă invităm să vă gândiți un pic la aceste întrebări dar mai ales la aceasta: Oare banii cheltuiți aiurea și de două ori nu puteau fi folosiți în alte scopuri, mai nobile?

Semnat: NOI, cei care gândim și nu scriem după dictare.

sursa foto: crisana.ro

Articolul precedentDe la cititori. S-a vaccinat Simona Halep. Dar mama?
Articolul următorPrețuri de București, salarii de Oradea. Un magazin prea scump pentru noi