Laboratoarele sunt obligate să-ți facă analizele, chiar și când și-au epuizat bugetul alocat de stat pentru luna respectivă, dacă ai peste 40 de ani, ești asigurat și ai bilet de trimitere de la medicul de familie.
Pacienții asigurați cu vârsta de 40 de ani și peste beneficiază, anual, în cadrul programului de prevenție, de trei consultații de evaluare a riscului individual, acordate de către medicii de familie, într-un interval de maxim șase luni consecutive, scrie Ziarul de Iași.
În cadrul respectivelor consultații preventive, chiar dacă nu acuză, la acel moment, probleme de sănătate, această categorie de persoane asigurate pot beneficia, o singură dată pe an, de un set de analize de laborator.
Important de știut este că analizele pot fi făcute imediat, doar în baza biletului de trimitere, chiar dacă laboratoarele la care se adresează pacientul și-au epuizat bugetul pentru luna respectivă.
Niciun laborator nu poate refuza acordarea acestor servicii medicale
Acest lucru este posibil datorită faptului că analizele recomandate de către medicul de familie vor fi decontate în afara plafonului alocat laboratoarelor aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
Cu alte cuvinte, niciun laborator de analize aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate nu poate refuza acordarea acestor servicii medicale, chiar dacă fondul acordat pe luna în curs a fost epuizat.
CAS Bihor face următoarele precizări:
Din informațiile Casei Naționale de Sănătate, începând cu 1 ianuarie 2023, bugetul alocat medicinei primare în domeniul prevenției va fi suplimentat și îi îndemnăm pe toți asigurații și pe medicii de familie, aflați în relații contractuale cu CAS Bihor, să susțină această activitate de prevenție.
Credem că este imperios să înțelegem că prevenția poate juca și trebuie să joace un rol foarte important în viața noastră cotidiană și în ceea ce privește timpul alocat păstrării sănătății proprii. E vorba despre o schimbare de mentalitate și trebuie să înțelegem, atât la nivel individual, cât și comunitar, că prevenția este importantă.
Pentru asigurații care depășesc vârsta de 40 de ani, începând cu data de 1 iulie 2021, s-a stabilit că aceștia beneficiază de analize de laborator, preventive, clar stabilite în normele de aplicare a contractului cadru, fără ca acestea să fie îngrădite de vreun plafon financiar stabilit în relația contractuală cu CAS.
Deși acestea informații au fost diseminate, în presă și la nivelul asiguraților, în perioada iulie- august 2021, considerăm că o reactualizare a acestor beneficii ajută la păstrarea sănătății în condiții cât mai bune pentru persoanele de peste 40 de ani.
Și asigurații cu boli cronice pot beneficia de analize gratuite
Monitorizările pacienților/asigurați care suferă de una dintre următoarele afecțiuni: COVID-19 (la externarea din spital, sau după încetarea perioadei de izolare), boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice, boli cerebrovasculare), nu sunt limitate prin vreun plafon financiar, la cerere toți furnizorii fiind obligați să presteze aceste servicii medicale, acestea urmând a fi decontate la nivelul CAS Bihor, conform prevederilor legale.