Pe 2 ianuarie, în prima zi lucrătoare din noul an, dobânda pentru creditele noi, calculată conform indicelui IRCC, va urca de la 4 la 5,7%, potrivit estimărilor. Astfel, în cazul unui credit de 250.000 lei, acordat pe 30 de ani, creșterea va fi de 291 de lei pe lună.

Cresc din nou ratele pentru cei care s-au împrumutat în ultimii ani, cu dobândă variabilă. Noul indice IRCC, adică dobânda pentru creditele noi, va trece peste câteva zile, potrivit estimărilor, de 5,7% Noile dobânzi vor conduce la o majorare cu încă 250-270 de lei a ratelor la credit, după ce în octombrie acestea se mai majoraseră cu valori cuprinse în 200 și 250 de lei. Asta în condițiile în care la 1 octombrie, rata aceluiași credit ajunsese la 1523 de lei, cu 231 de lei mai mult decât plătea clientul în luna iunie.

Între timp, ROBOR a ajuns la cea mai mică valoare de la sfârșitul lunii iulie încoace.

Indicele scade constant de aproape 6 săptămâni. Scăderile au început în ziua în care Consiliul Concurenței a anunțat că va controla dacă cele mai mari bănci din România au făcut înțelegeri care să crească dobânzile ROBOR mai mult decât ar fi fost justificat. Astfel, ROBOR la trei luni a ajuns la 7.66%. Cel mai mare nivel al ROBOR la 3 luni a fost înregistrat pe 26 octombrie, un record în ultimii 12 ani. (sursa)

Articolul precedentTopul zonelor din România cu cele mai mari salarii medii. Bihorul, sub Arad, Alba, Cluj sau Sălaj și la doar doi lei diferență de Satu Mare
Articolul următorCategoria de români care va beneficia de vaccinuri gratuite